“En kıdemli büyükelçi” olarak 2018’de Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olan Hasan Göğüş, Millet İttifakı tarafından hazırlanan Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde "Dış politika için verilen önemi yetersiz bulduğunu" belirtti.
YetkinReport için kaleme aldığı yazıda 244 sayfalık metinde Millet İttifakı'nın dış politikaya sadece 3 sayfa ayırdığına dikkat çeken Göğüş, "turizm bölümünün bile" daha uzun olduğuna dikkat çekti.
Göğüş ayrıca 10 senedir Türk dış politikasının ana gündem başlıklarından olan Suriye İç Savaşı'nın bu bölümde hiç ele alınmamasının "bir eksiklik kabul edilebileceğini" söyledi.
Göğüş, "Keşke halen 25 civarındaki siyasi atama büyükelçilerin de en kısa sürede geri çekileceği kayda geçirebilseydi" yazdı.
Yazının ilgili bölümü şöyle:
Dış politika, savunma güvenlik ve göç politikaları ile birlikte son bölümde işlenmiş. 244 sayfalık metinde dış politikaya, sadece üç sayfa olarak yer verilmiş. Küçümsediğimden değil ama, turizm bölümü bile dış politikadan daha uzun. Savunma ve dış politikanın aynı kefeye konulması bir ölçüde anlaşılabilse de sosyal niteliği ağır basan çok yönlü göç olgusunun güvenlikle birlikte ele alınması korkarım ileride istismara müsait.
Orta doğuda AGİT benzeri, “Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı” gibi uygulanması mümkün olmayan projelere OPMM’de yer verilmemesi isabet olmuş. Ancak yaklaşık 10 senedir dış politikamızı en fazla meşgul eden Suriye sorununa tek kelimeyle değinilmemiş olması da bir eksiklik olarak görülebilir.
Dışişleri Bakanlığına dış politikanın yapım, karar ve uygulamalarındaki rol ve görevini yeniden kazandırılmasının, Dışişlerinin 21’inci yüzyılın ihtiyaç ve gereklerine uygun bir şekilde yeniden yapılandırılmasının öngörülmesi eminim, sadece halen bakanlıktaki diplomatlarımız tarafından değil, benim gibi tüm eski diplomatlarca da memnuniyetle karşılanmıştır.
Yurt dışına yapılacak misyon şefi atamalarında kariyer ve liyakatin esas alınacağı belirtilirken keşke halen 25 civarındaki siyasi atama büyükelçilerin de en kısa sürede geri çekileceği kayda geçirebilseydi.