Ekonomi

Emekli hakkını istiyor: Bakan Şimşek göreve geldiği günden beri Türkiye’ye şimşek gibi çaktı!

"Emeklimiz gereken cevabı elbet bir gün verecektir"

03 Temmuz 2024 14:01

Uygar Çağan Ulusan
Ankara

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranları da belli oldu. Yapılan zammı yeterli bulmayan emekliler iktidara tepki gösterdi. İşçi emeklisi Murat Gül (49) yapılan zamlara ilişkin olarak “Tasarruf döneminde olduğumuzu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, göreve geldiği günden beri Türkiye'ye şimşek gibi çaktı” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,64 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 71,60 olarak belirlendi. Buna ilişkin olarak enflasyonda 2024’ün ilk 6 ay tablosunun belirlenmesiyle memur ve memur emeklilerine gelecek olan zamda netleşmiş oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,73 oranında zam gelirken, memur ve memur emeklilerine gelecek olan zam yüzde 19,31 oranında belirlendi.

“Vatandaşı yolunacak kaza çevirmişler”

Enflasyonun açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı  Şimşek, haziran ayı enflasyonu için "Dezenflasyon süreci başladı. Yüzde 1,64'lük aylık haziran verisi, yüzde 22'lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor. Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış alanlarında elde ettiğimiz başarıyı, dezenflasyonda da belirgin şekilde göreceğiz" şeklinde konuştu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise yaptığı açıklamada “Baz etkisini, vatandaşı yolunacak kaza çevirmişler, 'kaz etkisi”'gibi anlatmaya çalışıyorlar” dedi.

"Emeklimiz gereken cevabı elbet bir gün verecektir"

İşçi emeklisi olan Gül, emekliye yapılan bu zammı günümüz şartları için yeterli bulmadı ve şunları söyledi:

“Emekliye yapılan bu zam, günümüz Türkiye'sinin şartlarında, bu pahalılıkta, bu enflasyonda yeterli değil. Tasarruf döneminde olduğumuzu belirten Bakan Mehmet Şimşek, göreve geldiği günden beri Türkiye'ye şimşek gibi çaktı. Ama önemli değil, zam yapmalarına da gerek yok, emeklimiz gereken cevabı elbet bir gün verecektir.”

Emekliler torunlarına harçlık vermekte güçlük çekiyor

Gelen zam hakkında düşüncelerini dile getiren Bağ-Kur emeklisi Cahit Arıca, (69) hiçbir emeklinin maaşından memnun olmadığını, yapılan zammı yetersiz bulduğunu söyledi. Yerel seçimlere dikkati çeken Arıca, bunun sebebini yerel seçimlerde iktidarın emekliden oy alamamasına yordu. Maaşların adaletli olmadığını belirten Arıca, “Kendileri tonla para götürüyor ama emeklilere gelince para yok. Hakkımızı yiyorlar. Ben 26 yıl prim ödedim karşılığının bu mu olması gerekiyordu? Önceden miktar olarak az maaş almamıza rağmen alım gücümüz yüksekti, kenara para bile atabiliyorduk. Şimdi ise kendimize yetemiyoruz. Türkiye’de emeklilerin esamesi okunmuyor” şeklinde konuştu.

Yapılan zammı yeterli bulmayan diğer bir emekli Erdal Güler (72) ise hükûmetin vatandaşla dalga geçtiğini söyledi. Bir restoranda oturup kahve bile içemediğini belirten Güler, torunlarına bayramlarda harçlık vermekte zorlandığını açıkladı.