Ekonomi

Enerji Bakanı Bayraktar'dan Türkiye’deki doğalgaz ve petrol arama faaliyetleriyle ilgili açıklama: Yeni müjde yok!

20 Ağustos 2024 09:59

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’deki doğalgaz ve petrol arama faaliyetleri ve bulguların kamuoyuyla paylaşılması yöntemleriyle ilgili, "Biz buradaki operasyonu bir uluslararası petrol, doğal gaz arama üretim şirketi nasıl yapıyorsa, nasıl bir keşif yapıp onu nasıl anons ediyorsa o şekilde yürütüyoruz" dedi.

Filyos Limanı ve doğalgaz üretim sahasında gazetecilerle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ekonomim’e açıklamalarda bulundu. Türkiye'de doğalgaz ve petrol keşiflerinin "müjde" olarak açıklanması hakkında konuşan yapan Bayraktar "Yeni müjde yok", "Müjde işini çıkaralım" diye konuştu. Bayraktar sözlerine şöyle devam etti,

"Biz buradaki operasyonu bir uluslararası petrol, doğal gaz arama üretim şirketi nasıl yapıyorsa, nasıl bir keşif yapıp onu nasıl anons ediyorsa o şekilde yürütüyoruz”

Keşifleri artık uluslararası şirketler gibi anons ediyoruz

Keşifleri "EXXON Mobil gibi açıklıyoruz" diyen Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

"21 Ağustos 2020 tarihindeki gaz keşfi açıklamasına baktım. Gidin EXXON Mobil'in dünyanın herhangi bir yerinde bir keşif yaptığı zamanki açıklama metnine bakın. Epey benzerlikler taşır. Çünkü bu işin uluslararası bir standardı var. Onun gereği neyse bunu yapıyoruz. Bunu yapmadığımız takdirde buradaki işin büyüklüğü, başarısı bir şekilde gölgeleniyor. Bugün Türkiye'de hala insanlar var. Gazın geldiğine inanmıyor. Rusya'nın boru hattı var. TürkAkım Boru Hattı, "efendim oradan buraya bu gaz geliyor" dendi. Gabar'la ilgili de benzer şeyler duyuyoruz bu arada. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattından petrolün geldiği filan gibi şeyler anlatılıyor. Dolayısıyla bu işi buradaki emeği, buradaki bu genç mühendislerimizin tecrübeli insanların bunca zaman yani burada çok muazzam bir emek var.

"Efendim ne zaman bir seçim olsa işte yeni bir petrol bulunur, gaz bulunur"

Çok büyük bir yatırım var. Dolayısıyla bunları bir anlamda küçültecek, bunları bir anlamda magazin konusu, alay konusu yapacak bir şey olmasın dedik. Yani biz dolayısıyla işimizi bu titizlikle yapalım. Anonsumuzu da böyle yapalım. Ondan sonraki hedefleri de bu çerçevede oluşturalım. Böyle başlamış bir çalışma bu. “Türkiye'de şöyle bir tartışma var hep. Efendim ne zaman bir seçim olsa işte yeni bir petrol bulunur, gaz bulunur. Bunu bitirmemiz lazım.”

Akkuyu nükleer santralı ne zaman üretime geçeceği sorusunu cevaplayan Bayraktar şu açıklamayı yaptı,

“29 Ekim güzel olmaz mı? Cumhuriyetimizin işte yüz birinci yılı nükleer gibi böyle yani Türkiye'nin yetmiş yıllık rüyası. Ama Akkuyu'nun karşı karşıya olduğu sınamalar ve zorluklar farklı. Cumhurbaşkanımız açıkladı. Akkuyu’da özellikle Almanya'da bekleyen ekipmanlar var. Bunlar olmazsa sistem, nükleer santral devreye alınmaz mı? Alınır. Çünkü hani bir tek bunu Siemens üretmiyor. Ama ikame edilmesi biraz zaman alır. Dolayısıyla şu anda o yola doğru gidiyoruz yani. Dolayısıyla bu biraz hedef tarihlerimizi öteleyebilir.”