Cezayir asıllı Fransız müzisyen Enrico Macias, “İspanya’dan kovulup vatansız kaldığımızda Osmanlı bize kucak açtı. Biz de Osmanlı’ya hep sadık kaldık” dedi.
Macias uzun bir aradan sonra Türkiye'de konser verdi. Türkiye'yi ikinci vatanı olarak gördüğünü söyleyen Macias Sabah gazetesinden Tuba Kalçık’a konuştu.
Macias’ın açıklamalarından bir kısım şöyle:
50 yıl önce İstanbul'da ilk kez sahneye çıktığınız Kervansaray'ın bugünkü yerinde konser verdiniz. Neler hissettiniz o anlarda?
Güzel olan; seyircimin hep aynı olması... Beni en çok mutlu eden de bu. İstanbul'da ilk kez sahneye çıktığım Kervansaray'ın yerinde kurulan Cahide Müzikhol'ün sahnesinde olmak çok mutlu etti beni. 50 yıl önce Türkiye'nin en büyük isimleri de, uluslararası üne sahip isimler de sahneye çıkıyordu Kervansaray'da. Bunun yanı sıra, dünyaca ünlü Fransız sanatçı Dalida da beni ilk kez burada seyretmişti. Bu da benim için çok güzel anıdır.
Türkiye'nin sizin için özel bir yeri var...
Cezayir'de çok zor, çok kötü günler yaşandı. Biz de Cezayir'i terk etmek zorunda bırakıldık. Ben 20, eşim Suzy 19 yaşındayken Fransa'da mülteci olduk. Aslında şunu söylemem lazım; biz Cezayirli'yiz ama aslımız İspanyol. Kraliçe, tüm Musevileri İspanya dışına atıp "Hıristiyan olmazsanız bu memleketten gidersiniz" dediği için hepimiz adeta ortada kaldık. İspanya'dan kovulup vatansız kaldığımızda Osmanlı bize kucak açtı. Biz de o günden sonra Osmanlı vatandaşı olduk. Zaten o kültür ve terbiye ile büyümüştür Cezayir'dekiler. Biz ömür boyu Osmanlı'ya sadık kaldık ve sahip çıktık. Osmanlı'dan sonra Türkiye'ye de aynı duygularla yaklaştık. İkinci Beyazıd sayesinde; bir kısmımız Tunus, İzmir ve Selanik olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu topraklarına yerleştirildi. Biz Osmanlı pasaportu taşıdık. Ailem; Avrupa kültüründen daha çok Osmanlı kültürüne sahiptir. Biz Osmanlı'nın idaresindeydik ve çok mutlu yaşadık. İmparatorluk zayıflayınca Fransızlar Cezayir'i ele geçirdi. Ondan sonra yaşam çok zor, çok meşakkatli oldu. Biz de Cezayir'i bırakıp Fransa'ya geldik.