Ekonomi

Erdal Sağlam: Bazı bürokratların ballı maaşlarına tırpan geliyor

"Yönetim kurulu üyeliğinden kendi maaşın kadar olan kısmın üstü otomatik olarak bütçeye alınacak"

13 Mayıs 2024 08:47

10 Haber yazarı Erdal Sağlam, bugün açıklanması beklenen kamuda tasarruf tedbirlerinde, kamuoyunda “ballı maaş” olarak da lanse edilen bürokratların birkaç şirketten maaş alma uygulamasına “tırpan getirileceğini” yazdı. Sağlam, “Kamunun iştiraki olan yerlerde görev alıp maaş alan bürokratlar kendi maaşı kadar bölümünü alıp gerisini bütçeye aktarmak zorunda kalacak” dedi.

Bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından bir süredir hazırlıkları süren kamudaki tasarruf tedbirleri kamuoyuna açıklanacak. Bu tedbirlerle birlikte yılın ikinci yarısında bütçeden 100 milyar TL’yi aşkın tutarda tasarruf sağlanacağı belirtiliyor.

Erdal Sağlam, konuya ilişkin kaleme aldığı yazısında özetle şunları kaydetti:

“Kamu kuruluşlarından mal ve hizmet alımlarında en az yüzde 10 oranında tasarruf yapmaları istenecek.

“Bununla birlikte kırtasiye, otomobil alım ve kiralama, bina kiralama ve satın alma işlemlerinin, acil durumlar dışında artık yapılamayacağının tedbirlerle hükme bağlanması bekleniyor.

“Önemli tasarruf kalemlerinden birini de yatırım harcamalarının oluşturması bekleniyor. Sulama, enerji ve demiryolu dışındaki, bitimine daha uzun süre bulunan kamu yatırımlarının büyük ölçüde dondurulması gündeme gelecek.

“Bunun yanı sıra kamuya personel alımlarında da önemli kısıtlamalar getirilmesi bekleniyor. Sağlık ve eğitim gibi acil ihtiyacı olan sektörlerdeki personel alımlarının kapsam dışında tutulması, diğer kamu kuruluşlarında ancak emekli olan personel kadar yeni personel alımına izin verilmesinin gündeme gelmesi bekleniyor.

“Aldığımız bilgilere göre kamuoyunda ‘ballı maaş’ olarak bilinen, bazı bürokratlar ve bakan yardımcılarının kamunun hissesi bulunan büyük şirketlerde yönetim kurulunda yer alıp çok yüksek maaşlar alması uygulamasının büyük ölçüde tırpanlanacağı anlaşılıyor. Buradaki sistem ‘yönetim kurulu üyeliğinden aldığın maaş ancak kendi kurumundan aldığın maaş kadar olacak’ üstüne kurulacak. Yönetim kurulu üyeliğinden kendi maaşın kadar olan kısmın üstü otomatik olarak bütçeye alınacak. Örneğin 100 bin TL maaş alan bürokrat bir şirket yönetim kurulu üyeliğinden 250 bin TL maaş alıyorsa, bunun 100 bin TL’sini yine alabilecek ama geriye kalan 150 bin TL bütçeye gelir yazılacak.”