Gündem

Erdoğan, 5 valinin yerini değiştirdi: Eski Sur kayyımı olan Diyarbakır Vali vekili görevden alındı, yerine eski Van kayyımı atandı

Fotoğraf: Van Büyükşehir Belediyesi/AA

10 Temmuz 2024 00:10

T24 Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla, Diyarbakır da dahil olmak üzere 5 ile yeni vali atandı. Cumhurbaşkanı kararıyla, Malatya Valisi görevden alınarak merkeze çekildi. Kararda dikkat çeken atama ise Diyarbakır'a ilişkin oldu. Erdoğan'ın kararıyla, Sur kayyımıyken Diyarbakır Vali vekili olarak atanan Abdullah Çiftçi görevden alındı, yerine eski Van Büyükşehir Belediyesi kayyımı Murat Zorluoğlu atandı. Zorluoğlu, valiyken Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 ile yeni vali atadı. Malatya, Kocaeli ve Çanakkale Valilerinin yeri değiştirilirken, Elazığ Valisi ise merkeze çekildi. Eski Sur kayyımı olan Diyarbakır Valisi de görevden alındı. 

Kararla Karara göre, Diyarbakır Vali vekili Abdullah Çiftçi görevden alındı, yerine Vali-Mülkiye Başmüfettişi Murat Zorluoğlu atandı. Malatya Valiliğine Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Valiliğine ise Çanakkale Valisi İlhami Aktaş atandı. Çanakkale Valiliğine Elazığ Valisi Ömer Toraman atanırken, Elazığ Valiliğine ise Tokat Valisi Numan Hatipoğlu atandı.Görevden alınan Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise merkeze çekilerek Vali-Mülkiye Başmüfettişliğine getirildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 2019’daki adaylığı döneminde Ordu Valisi görevini yürüten Seddar Yavuz’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanmış 7 bin 80 lira para cezasına çarptırılmıştı.

Zorluoğlu, valiyken Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi

Diyarbakır Valiliğine atanan Murat Zorluoğlu, Bakanlar Kurulu'nun 2017 tarihli kararı ile Van Valiliği görevine atandıktan sonra Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Van Büyükşehir Belediyesine kayyım olarak atanmıştı. Zorluoğlu, Van Valisi'yken 2018 yılında AKP’den Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 2024 seçimlerinde aday yapılmayınca Vali-Mülkiye Başmüfettişliği görevine geldi. 

Zorluoğlu'nun yerine atandığı Abdullah Çiftçi ise Diyarbakır Valiliğinden önce bir dönem Sur Belediyesi'ne kayyım olarak atanmıştı. Sur Belediyesi kayyımıyken belediyede yapılan usulsüzlüklerle gündeme gelmişti. Vali Yardımcısıyken Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su'yun yaş haddinden emekli olması üzerine vekaleten göreve başlamıştı. Çifçi de 2018 yılında AKP'den milletvekili adayı olmuştu. 

Van'da Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlük

Sayıştay denetçileri, kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesinin o dönem işçilik hizmeti aldığı Mavi Kent A.Ş.’ye 23.981.914,03 TL üzerinde fazla para verdiğini tespit ederek, raporda şu ifadelere yer vermişti: “2017 yılında Mavi Kent A.Ş’ tarafından işçi hizmetleri dışında büyükşehir belediyesine herhangi bir hizmet ve ekonomik katkı sağlanmamış olmasına rağmen bu şirkete işçi maliyetlerinden 23.981.914,03 TL daha fazla nakit aktarımı yapılmıştır.”

Raporun en dikkat çeken bölümü ise belediyenin yaptığı yol ihaleleri olmuştu. Denetçiler, yol yapım işlerinde kurallara uyulmadan iş artışı yapılması nedeniyle, kurum kaynaklarının ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmadığını, yine firmalara yapılan işin çok daha üzerinde paralar ödendiğini tespit etmişt.