Politika

Erdoğan ve Bahçeli Külliye'de: Görüşme Bahçeli'nin rahatsızlığına rağmen gerçekleşti, öncesinde "birlik" mesajı verildi

'Siyasette normalleşme” dalgasına kapıyı kapatan Bahçeli, “CHP’nin normalleşme maskeli sahtekar politik tasarımı esasen anormalliğin artan dozajlarda yedirilme sinsiliğinden başka bir şey değildir” demişti

26 Haziran 2024 16:07

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmesi sona erdi. Görüşme, MHP liderinin dün grup toplantısında rahatsızlanmasına rağmen gerçekleşmiş oldu.

Erdoğan ve Bahçeli, 31 Mart seçiminden sonra üçüncü kez bir görüştü. İki lider de görüşmeden önceki grup toplantılarında, "Cumhur İttfakı'nda çatlak" iddialarına karşılık "birlik" mesajı verdi. Bahçeli,  Erdoğan'ın Özel ve Ayşe Ateş'le görüşmesinin ardından yayımladığı sert mesajından sonra, dün ilk kez grup konuşmasında "ittifakın kararlılıkla yoluna devam edeceğini" söyledi. Erdoğan da görüşmeden saatler önce gerçekleşen grup toplantısında, "MHP ile omuz omuza yürüyoruz; Cumhur İttifakı'na karşı yapılan saldırılara geçit vermeyiz" diyerek mesajı verdi. İki liderin görüşmesi, 1 Temmuz'da başlayacak olan Sinan Ateş cinayeti davasında da beş gün önce gerçekleşmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki basına kapalı görüşmesi 50 dakika sürdü, ardından herhangi bir açıklama yapılmadı. 

İki lider, bu yıl 11 Ocak'taki buluşmanın ardından seçim sonrası ilk kez Bahçeli'nin konutunda 29 Nisan'da görüşmüştü. Bu görüşmeden yalnızca 11 gün sonra, 10 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde tekrar bir araya gelindi. Böylece iki lider, bu yıl dördüncü kez bir araya gelmiş oldu.

Kulislere göre Erdoğan ve Bahçeli, Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel'in 2 Mayıs'taki tarihi zirvesinden sonra başlayan siyasetteki "normalleşme" süreci ve yeni anayasa çalışmalarını görüştü.

Gökçer Tahincioğlu yazdı - Bahçeli "AKP içinde suyu bulandıranlar, feragat ederiz, gereğini yaparız" sözleriyle ne demek istedi; Cumhur İttifakı'nın sürmesini koşula mı bağladı?

 

Bahçeli'nin sert mesajı

Bahçeli, Erdoğan'ın 11 Haziran'daki Özel'e iade-i ziyareti ve aynı gün, öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ile görüşmesinin ardından 12 Haziran'da yayınladığı açıklamada, "AK Parti içinde suyu bulandıranları da dikkate alarak, normalleşmeye engel görülüyorsak gereğini yaparız!" mesajı verdi. "AK Parti ile CHP arasında geniş tabanlı bir ittifakın vücuda gelmesi, buna da Altılı Masa'nın diğer unsurlarının desteği MHP'nin samimi dileği ve temennisidir" ifadelerini kullanan Bahçeli, yeni bir ittifaka da sıcak bakabileceğinin sinyallerini verdi.

Peş peşe 'birlik' açıklamaları

MHP lideri, bu mesajlarının ardından dün ilk kez partisinin Meclis grubu toplantısında konuştu. Konuşmasında, "Cumhur İttifakı Türk milletinin ruh köküdür ve kararlılıkla yoluna devam edecektir" sözleriyle birlik mesajı verdi. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından siyasette esen “normalleşme” dalgasına da kapıyı kapatan Bahçeli, “CHP’nin normalleşme maskeli sahtekar politik tasarımı esasen anormalliğin artan dozajlarda yedirilme sinsiliğinden başka bir şey değildir” dedi.

Erdoğan ise bugün partisinin Meclis grubu toplantısında, "15 Temmuz darbe girişimine karşı şehitlerimizin fedakarlıkları üzerinde yükselen Cumhur İttifakı, Türkiye'nin bekasının teminatı olmuştur. MHP ile omuz omuza yürüyoruz; Cumhur İttifakı'na karşı yapılan saldırılara geçit vermeyiz" diyerek, bir süredir gündemde olan Cumhur İttifakı'nda çatlak iddialarına da doğrudan set çekmiş oldu. 

İki lider, bütün bu gelişmelerin ardından bugün ilk kez bir araya geldi.

Erdoğan: Sıkılı yumrukları açacak olan muhalefettir; çabamız aslında muhalefeti normalleştirme çabasıdır

Bahçeli, Sinan Ateş davasına MHP avukatlarının katılacağını açıkladı: Davamızı üç beş çapulcunun keyfine göre yargılatmayız

Sinan Ateş davasına 5 gün kala

Bahçeli ve Erdoğan'ın buluşması, 1 Temmuz'da başlayacak olan eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasından önceye de denk gelmiş oldu. Bahçeli dünkü grup toplantısında, cinayet üzerinden MHP'ye “hain bir senaryo” yazılmaya çalışıldığını ileri sürdü ve davaya yalnızca MHP avukatlarının katılacağını duyurdu.

MHP lideri, sert mesajını da Erdoğan'ın Özel'e iade-i ziyareti ve aynı gün Ayşe Ateş ile görüşmesinin ardından yayınlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ayşe Ateş'le Külliye'deki görüşmesinde Sinan Ateş davasıyla ilgilenilmesi için Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a talimat vermişti. 

Ankara'da kritik hafta, Beştepe'de sürpriz görüşme: Erdoğan ve Bahçeli'den 11 gün sonra ikinci buluşma

Ayşe Ateş'ten Bahçeli ve şüpheli Yıldırım'a fotoğraflı yanıt

Sinan Ateş cinayeti davası 1 Temmuz'da başlıyor; işte 25 soruda suikastte adı geçenler, soruşturma sürecinde yaşananlar ve siyasete yansımaları

11 Haziran'da Erdoğan ile görüşen Ayşe Ateş, Bahçeli'nin konuşmasını paylaşan ve cinayete ilişkin ayrılan dosyada şüpheli olarak yer alan Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ı da alıntıladı ve  eski Ülkü Ocakları yöneticileri Emre Yüksel, Serdar Öktem ve Tolgahan Demirbaş'ın fotoğraflarını paylaşarak, ""Davamızı üç beş çapulcunun keyfine göre yargılatmayız diyerek işaret edilen “üç beş çapulcu” aşağıdaki isimler olsa gerek. Çünkü 1 Temmuz günü Sincan’da Sinan Ateş suikastine ilişkin siyasi cinayet davasında yargılanacak olanlar bunlar"  diye yazdı. 

Ayşe Ateş'ten "Sinan Ateş davasına avukatlarımız katılacak" diyen Bahçeli'ye: Sanık olmadıklarını söylediler, o halde ne işiniz var Sincan'da?

Ayşe Ateş'ten Bahçeli ve şüpheli Yıldırım'a fotoğraflı yanıt: Davada yargılanacak üç-beş çapulcu bunlar olsa gerek


 

T24’ÜN SİNAN ATEŞ CİNAYETİ DOSYASI

Sinan Ateş'in ablası: Bahçeli samimiyse elimizdeki bütün belgeleri vermeye hazırız, katilleri birlikte yakalayalım

MURAT SABUNCU

Özgür Özel: Demirtaş ile çalışma toplantısı yapmak istiyorum, MHP Sinan Ateş cinayetinde sınıfta kaldı

Cinayete ilişkin haberler için tıklayın.