Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sesini taklit ederek iş insanlarını dolandırmaya çalışan Fatih Emre Hülagü tutuklandı. Fatih Emre Hülagü’nün, eski Türk Tarih Kurumu (TTK) Metin Hülagü’nün oğlu olduğu öğrenildi.
Yapay zekâ kullanarak Erdoğan’ın sesini taklit edip iş insanlarını "yurt dışında operasyon yapılacağı ve para gerektiği" gibi söylemlerle dolandırmaya çalışan şüpheli Fatih Emre Hülagü, bugün çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.
Odatv’nin haberine göre Fatih Emre Hülagü’nün ayrıca internet üzerinden kiralık günlük daire veya ev ilanları verip kapora adı altında insanlardan para topladığı ve bu şekilde de dolandırıcılık yaptığı belirtildi.
Şüpheli Fatih Emre Hülagü, yakalandığı zaman üzerinde kimliğinin bulunmama sebebini, "Kimliğimi birkaç gün önce kaybetmiştim. Henüz çıkartamadım" diye açıkladı.
Belli bir ikamet adresinin bulunmadığını belirten şüpheli Fatih Emre Hülahü, parklarda veya hastanelerin acil servis kısımlarında yaşadığını söyledi.
Ses değiştirme uygulamalarını kullandı
Kendi adına birden fazla telefon hattı olduğunu söyleyen şüpheli Fatih Emre Hülagü, Telegram isimli uygulamadan ses değiştirme özellikleri sunan linklerden, ses değiştirme uygulamalarını indirdiğini, önce kendi sesini kaydettiğini, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesiyle değiştirdiğini anlattı.
Fatih Emre Hülagü, arayacağı kişileri öncelikle internet üzerinden araştırdığını, haklarında bilgi topladıktan sonra kendilerini aradığını, kendisini ise Cumhurbaşkanı’nın danışmanı, özel kalemi veya Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi mizanseni Taha olarak tanıttığını kaydetti.
İş insanlarını arayarak Cumhurbaşkanı’nın kendileriyle görüşmek istediğini söylediğini ifade eden Fatih Emre Hülagü, bir süre bekledikten sonra yapay zeka yardımıyla oluşturduğu ses kaydını aradığı kişilere dinlettiğini belirtti.
Yurt dışına özel operasyon yalanı
Ses kayıtlarında genellikle yurt dışında özel bir operasyon için maddi destek talep ettiğin söyleyen şüpheli Fatih Emre Hülagü, ses kaydı sona erdiğinde ise kendisini tekrar Taha olarak tanıtıp görüşmeyi sonlandırdığını anlattı. Şüpheli, bu şekilde birçok iş insanını aradığını ancak isim olarak kimleri aradığını hatırlamadığını belitti.
"Maddi menfaat edinmedim"
Fatih Emre Hülagü, ifadesinde, "Cumhurbaşkanımızın sesini kullanarak para talep etmişsem de kimisi bana inanmamış kimisi ise ‘olur’ demişse de kimseye giderek para almadım veya herhangi bir hesaba para yollatmadım. Bu zamana kadar kesinlikle herhangi bir maddi menfaat edinmedim. Zaten çoğu benim aramama inanmadı.
İnananlar ve ilk görüşmede parayı hazır edeceğini söyleyen kişilerle ikinci bir kez de görüşmedim, para vermeyi kabul eden kişilerden parayı nasıl alacağıma ilişkin herhangi bir çalışmam veya izleyeceğim daha önceden hazırlanmış olduğum bir yol, yöntem de yoktur. Maddi menfaat elde etmeyip daha sonrasında bu işe kendi irademle devam etmeme kararı aldığım için gönüllü vazgeçiş söz konusudur" dedi.
Daha önce de dolandırıcılıktan tutuklandı
Şüpheli Fatih Emre Hülagü, ailesiyle birlikte yaşadığı süreçte, ilginç yayınlar izlediğini, genellikle sahte ev sahibi, sahte evlerin kiraya verilmesi yoluyla mağdur edilen insanların haberlerini izlediğini ve kendisinin de bu şekilde para kazanabileceğini düşünerek bu yöntemi geliştirdiğini beyan etti.
Fatih Emre Hülagü, 2-3 günlüğüne daire kiraladığını, bu daireleri sosyal medya üzerinden oluşturduğu sahte ilanlarla kiraya verdiğini, inandırıcı olması için de internette oluşturduğu sahte tapuları gösterdiğini anlattı.
Şüpheli Hülagü, Temmuz 2022’de bu işlemlerden dolayı şikayet edildiğini ve yakalandığını, bu kapsamda 4 buçuk ay tutuklu kaldığını belirtti. Şubat 2023’te cezaevinden çıktığını ve cezaevinden çıktıktan sonra bu dolandırıcılık işlemini yaptığını kaydetti.