Politika

Erdoğan: Kürtler ötelenmişti, biz kucakladık; Aleviler ötekileştirilmişti, sorunlarını çözmek için çaba sarf ettik

01 Haziran 2024 13:25

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kurulduğumuz andan itibaren siyasetimizi hep Türkiye'yi bir bütün olarak kucaklamak şeklinde yaptık" diyerek, "Bu ülkede Kürtler, bir dönem uygulanan yanlış politikalar neticesinde ötelenmişlerdir. Hepsiyle biz kucaklaştık. Aleviler ötekileştirilmişti, sorunlarını çözmek için samimiyetle çaba sarf ettik. Kimin sorunu varsa, kimin siyasetten meşru beklentisi varsa elimizin uzandığı, gücümüzün yettiği kadar karşılamaya çalıştık" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özel'i Kurban Bayramı'ndan önce ziyaret edeceğim

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki bir otelde düzenlenen AKP 31. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, Erdoğan'ın açılış konuşmasıyla başladı.

Toplantının temasını "Türkiye'nin Ortak Aklı" olarak belirlediklerini söyleyen Erdoğan, 23 yıldır milletin huzurunda olduklarını belirterek, "Her zaman, olduğumuz gibi göründük, göründüğümüz gibi de olduk. Siyasetimizi gerilim, kutuplaşma, kamplaşma üzerine inşa etmedik. Gerektiğinde sesimizi yükselttik, gerektiğinde kızdık, öfkelendik. Bir haksızlık gördüğümüzde, bir hukuksuzluk gördüğümüzde, ciğerimizi yakan, kanayan bir yara gördüğümüzde merhum Akif'in deyimiyle 'Adam aldırma da geç git diyemem, aldırırım' dedik ve var gücümüzle karşısında durduk" dedi.

"Din, dil, ırk, mezhep, meşrep ayrımı yapmadık. Kimseyi dış görünüşüyle, hayat tarzıyla yargılamadık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakınız bu ülkede on yıllar boyunca sırf kılık kıyafetinden, başörtüsünden, sakalından, inancından dolayı milyonlarca vatandaşımız mağdur edilmişti. Gasbedilen haklarını teslim ettik. Yine bu ülkede Kürtler, bir dönem uygulanan yanlış politikalar neticesinde ötelenmişlerdir. Hepsiyle biz kucaklaştık. Aleviler ötekileştirilmişti, sorunlarını çözmek için samimiyetle çaba sarf ettik. Kimin sorunu varsa, kimin siyasetten meşru beklentisi varsa elimizin uzandığı, gücümüzün yettiği kadar karşılamaya çalıştık" şeklinde konuştu. 

"22 yıldır milletimizin her kesiminin teveccühüne mazhar olduk"

Erdoğan, 85 milyonun tamamının bu toprakların birinci sınıf vatandaşı olduğunu, bu toprakların asıl sahibi olduğunu defalarca vurguladıklarını söyleyerek, "Vatan hepimizin' dedik, 'Devlet, hepimizin' dedik. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' dedik ve her insana eşit mesafede durduk. Biz ülkenin tamamını bir gördüğümüz, bütün gördüğümüz 85 milyonun her bir ferdini kardeş gördüğümüz için tam 22 yıldır milletimizin her kesiminin teveccühüne mazhar olduk" dedi.

Yüzde 52'nin oyunu alırken geriye kalan yüzde 48'in de oyu olmasa bile beğenisine mazhar olduklarını ifade eden Erdoğan, sadece oy aldıkları kesimlere değil, Türkiye'nin tamamına hizmet ve eser ürettiklerini söyledi.

Erdoğan, "Sadece oy aldıklarımızın değil oy almadıklarımızın da hukukuna, yaşam tarzına, iradesine ve tercihlerine saygı gösterdik. Bu dün böyleydi bugün de aynıdır. AK Parti var olduğu müddetçe inşallah Türkiye'de kardeşlik siyasetinin temsilcisi olmaya devam edecektir" diye konuştu.