Gündem

Erdoğan'dan Suriye çıkışı: Güney sınırlarımızın hemen ötesinde “teröristan” kurulmasına asla izin vermeyeceğiz

30 Mayıs 2024 13:08

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) 11 Haziran 2024 tarihinde 133 belediyede gerçekleştirmek istediği seçimle ilgili "Suriye'nin toprak bütünlüğüne dair eylemleri yakından takip ediyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye güney sınırlarının hemen ötesinde, Suriye ve Kuzey'inde bölücü örgütün teröristan kurmasına asla izin vermeyecek. Oldu bittiler karşısında daha evvel ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumda karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz. DEAŞ'la mücadele argümanının artık bizim nazarımızda hiçbir hükmünün kalmadığının bilinmesini istiyorum.Bu örgüt üzerinden ne yapılmak istendiğini, bölgemizde nasıl bir oyun oynandığını çok iyi biliyoruz. Biz bu hokkabazlıklara kanmayız, pirim vermeyiz" ifadelerini kullandı.

İzmir’de Ege Ordusu Komutanlığının sevk ve idaresinde düzenlenen Efes-2024 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nı takip eden Erdoğan açıklamalarda bulundu.

"Tatbikatta hiçbir ülke hedef alınmıyor"

"Efes 20204 tatbikatında hiçbir ülke hedef alınmıyor. Barışı destekleme harekatına dayalı senaryo ile icra ediliyor. Ordumuzun kabiliyetlerini artıracağına inanıyorum. Siber güvenlikte farkındalığa katkı yapacaktır. Envantere yeni giren yerli ve milli sistemleri de tatbikatta kullanma fırsatı buluyoruz” diyen Erdoğan, “Tatbikatta 33 farklı silah ve aracın denemesini yapacağız. Tatbikata kamu kurumları ile sivil kuruluşlar dahil edildi” bilgisini aktardı.

“Kimsenin toprağında gözümüz yok, barışın tarafındayız”

“Kavganın değil barışın, iş birliğinin tarafıyız. Aynı coğrafyayı paylaştığımız ülkelerle yan yana yaşamak istiyoruz. Hiçbir ülkeye husumet beslemiyoruz. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Bize uzatılan eli havada bırakmayız. Bizimle iş birliği isteyen herkesle bağlarımızı kuvvetlendirmeye hazırız” diyen Erdoğan, “Dostlarımızın sayısını çoğaltmak için pek çok adım attık. Türkiye küresel gelişimlerin uzağında bir ülke değildir” diye konuştu.

"Türkiye güney sınırlarının hemen ötesinde teröristan kurmasına asla izin vermeyecek"

Erdoğan, sözlerinin devamında Suriye ile ilgili şunları kaydetti:

“Suriye'de hala kaos hakim. Bölücü terör örgütünün Suriye uzantısı, bir teröristan kurma hedefi ile bölge halkı üzerindeki baskısını, gayretlerini ve tehditlerini yoğunlaştırdı. Örgüte boyun eğmeyen ve haraç vermeyenlerin öz topraklarından sürülmesinden, çocuk asker kullanımına kadar her yola başvuruyorlar. Meselenin DEAŞ'la mücadele olmadığı, doğrudan ülkemizi ve bölgemizi hedef alan sinsi planın adım adım uygulandığı anlaşılıyor. Terör örgütünün halk oylaması bahanesi ile ülkemizin ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne dair eylemleri yakından takip ediyoruz. Daha önce de bu konudaki politikamızı çok net ortaya koyduk. Türkiye güney sınırlarının hemen ötesinde, Suriye ve Kuzey'inde bölücü örgütün teröristan kurmasına asla izin vermeyecek. Oldu bittiler karşısında daha evvel ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumda karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz. DEAŞ'la mücadele argümanının artık bizim nazarımızda hiçbir hükmünün kalmadığının bilinmesini istiyorum. DEAŞ'a karşı göğüs göğüse mücadele eden, hezimete uğratan tek NATO müttefiki biziz. Dolayısıyla bu örgüt üzerinden ne yapılmak istendiğini, bölgemizde nasıl bir oyun oynandığını çok iyi biliyoruz. Biz bu hokkabazlıklara kanmayız, pirim vermeyiz. Söz konusu ülkemizin toprak bütünlüğü, milletimizin güvenliği olunca hiçbir tehdide boyun eğmeyiz. Bölücü örtüğün ve hamiliğini yapan güçlerin emrivakilerle hiçbir yere varamayacaklarını göreceklerine inanıyoruz.”

İsrail'e tepki: Sorumluların hesap vermesi için atılan tüm adımları destekleyeceğiz

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına da değinen Erdoğan, şöyle konuştu:

"İsrail'in Gazze'ye yönelik vahşi saldırıları artıyor. 15 binden fazla çocuk 10 binden fazla kadın Filistin topraklarında öldürüldü. 2,3 milyon insan göçe zorlandı. Savaşın da bir hukuku, sınırı ve ahlakı vardır. Camileri, hastaneleri, klişeleri vurmak savaş değil apaçık bir soykırımdır. Bunu görmezden gelenler bu suça ortak oluyorlar. Ahlak ve vicdan sahibi kimsenin bu cinnet tablosunu kabul edeceğini düşünmüyorum. Bu vahşet tablosu karşısında Türkiye kendisinden bekleneni yapmakta. Gazze’de acil ateşkesin temini için diplomatik çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz soykırımın sorumlularının adalete hesap vermesi için atılan adımları desteklemeyi sürdüreceğiz. Sorumluların hesap vermesi için atılan tüm adımları destekleyeceğiz.

"Filistin’i tanıyan ülkelere teşekkür ediyoruz"

Filistin devletini tanıyan tüm ülkelere teşekkür ediyoruz. Etrafımız ateşkes çemberiyken ülkemizin güçlü olması bizim için tercihten öte mecburiyettir. TSK'nın sahada en üstün sistemlerle donatılması temel gereklilik. 2002'den bu yana savunma sanayide millilik için seferberlik gösterdik. 2002'de 5,5 milyarlık projeler yürütülürken şimdiki projeler 96 milyar doları aştı. İHA ve SHİA üretiminde dünyanın ilk 3-4 ülkesi içindeyiz."