Dünya

Ertuğrul Özkök: 121 saniyelik yakın koruma analizi; güneş gözlüğü ve beş siyasi hata

16 Temmuz 2024 07:00

Anlatacağım görüntü tam 129 saniyelik bir video…

Yani 2 dakika 9 saniye…

ABC televizyonu tarafından yayınlanan "uncut" yani hiç kesilmemiş versiyonunu defalarca seyrettim ve kronometre tuttum.

Video 129 saniyelik.

Ancak Trump’ın vurulduğunu hissedip eline boynuna attığı an, 8’inci saniye.

Dünyanın kaderini değiştirebilecek olay 12 saniyede olup bitti  

Tam o anla, yakın korumalar tarafından bir SUV araca bindirilmesi arasında geçen real time (gerçek zaman) 121 saniye. 

Belki de dünyanın kaderini değiştirecek bir 121 saniyeydi bu. 

Bence bu 121 saniye, dünyanın her yerinde başkan koruyan ekipler için üzerinde brifingler yapılacak ve saniye saniye incelenecek bir süre.

Kendi payıma, gazeteci olarak gördüklerimi saniye saniye anlatayım.

İlk gizli servis elemanı 2. saniyede Trump'ın üzerine kapanıyor

(*) BİRİNCİ SANİYE: Trump’ın elini boynuna attığı an, birinci saniye. Trump hissettiği an kürsünün altına eğiliyor. O an yakın çekimde etrafında hiçbir gizli servis elemanı görünmüyor.  

(*) İKİNCİ SANİYE: İlk yakın koruma o eğildikten 4 saniye sonra Trump’ın üzerine kapanıyor. 

(*) ÜÇÜNCÜ SANİYE: İkinci gizli servis elemanı kürsünün sağından fırlayıp Trump’ın üzerine atlıyor. 

(*) ALTINCI SANİYE: Bize göre kürsünün sol alt tarafından fırlayan üçüncü gizli servis elemanı Trump’ın yanına geliyor. İlk iki koruma Trump’ın üzerine kapalı kalırken, üçüncü koruma başını kürsünün üzerinde tutup etrafı kontrol ediyor.

Dokuzuncu saniyede kürsüde 6 kişilik bir insan barajı oluşuyor 

(*) DOKUZUNCU SANİYE: Seyrettiğimiz videoda gördüğümüz kadarı ile solundan ve sağından fırlayan 3 gizli servis elemanı daha kürsüye ulaşıyor, kürsünün üzerinde ve altında en az 6 kişiden oluşan bir gizli servis koruma barajı oluşturuyor. Bu arada kürsünün önünde de 2 silahlı güvenlik görevlisi konuşlanıyor.

(*) ON DÖRDÜNCÜ SANİYE: Kürsünün sağındaki gizli servis elemanlarından biri koruma barajından ayrılıp başkanı emin bir yere götürecek SUV araca doğru hareketleniyor.

(*) YİRMİ SEKİZİNCİ SANİYE: Sağ taraftan SUV’a doğru hareketlenen gizli servis elemanı (veya bir başkası) tekrar kürsüye Trump’ın yanına geliyor.

"Shooter down" mesajı gelince neler yapılıyor?

(*) OTUZ İKİNCİ SANİYE: Görüntüde “Move" ve “Are we ready” seslerini duyuyoruz. New York Times’a göre; bundan üç saniye önce barajdaki korumaların şefine “Shooter down” mesajı gelmiş. Bunun anlamı “Ateş açan kişi etkisiz hale getirildi” (Öldürüldü) demekmiş. 

(*) ALTMIŞ BEŞİNCİ SANİYE: Barajdaki gizli servis elemanları Trump’ı ayağa kaldırıyor. 

İlk kadın gizli servis elemanı baraja katılıyor

 (*) YETMİŞ DÖRDÜNCÜ SANİYE: Altıdan fazla koruma görevlisi eski başkanın etrafından 360 derecelik bir insan duvarı oluşturuyor. Aynı saniyede, dıştan gelebilecek bir mermiye en açık pozisyonda kadın bir gizli servis elemanı bulunduğunu görüyoruz. Kadın görevli, koruma duvarının sağlamlaşması için büyük çaba harcıyor. 

(*) SEKSEN ÜÇÜNCÜ SANİYE: Koruma duvarı eski başkanı aşağıda bekleyen SUV’a götürmek için hazır. O ana kadar yakın koruma gizli servis elemanları için böyle durumlarda uygulanacak plan takır takır işliyor. Her koruma görevini mükemmel yapıyor. 

Dört hayati saniye kaybettiren ilk hatayı Trump yapıyor

(*) SEKSEN ALTINCI SANİYE:  Koruma barajı kürsü merdivenine doğru hareketleniyor. Ancak koruma işlevinde ilk büyük hata o an yaşanıyor. Trump kendisini götürmek isteyen korumalara direnerek durduruyor ve yumruğunu havaya kaldırarak slogan atmaya başlıyor. Böylece orada 4 hayati saniye kaybediliyor.

(*) SEKSEN DOKUZUNCU SANİYE: Koruma barajı yeniden hareketlendiğinde bir şeyi fark ediyoruz... 

Trump, ikinci hatayı merdiven başında yapıyor  

(*) DOKSAN İKİNCİ SANİYE: Buna rağmen korumalar başkanı zorlayarak kürsünün merdivenlere bağlanan köşesine getiriyor. Eski başkan ikinci hatayı burada yapıyor ve koruma duvarını durduruyor. Onunla da kalmıyor yumruğunu kaldırıyor ve slogan atmaya başlıyor. Siyasi mesajlar, saldırı anındaki koruma planını bir anda bozuyor. Burada da hayati 3 saniye kayıp.

Trump'ın şapkası ve korumanın gözlüğü ile gelen 3 hayati hata

(*)  DOKSAN DÖRDÜNCÜ SANİYE: Korumalar Trump’ı zorla merdivene sokup indiriyor. İşte o merdivende üç hayati hata birbirini izliyor. 

BİR: Trump kürsünün altında yatarken, üzerinde “Amerika’yı yeniden büyük yap” sloganı yazan şapkasını bırakmamış elinde taşıyor. Oysa başkanın ellerinin serbest olması gerekiyor. 

İKİ: Kadın korumanın ikinci hatasını görüyoruz. Trump şapkayı elinden düşürüyor ve o da eğilip şapkayı yerden alıp taşımaya başlıyor. O an bir korumanın asla yapmaması gereken hata. İki elinin de başkanı korumak için serbest olması gerekir. Ama şapkasını koruma görevi yok. 

ÜÇ: Kadın koruma hareketten dolayı düşen gözlüğünü tutmak için elini iki defa Trump’ın gövdesinden ayırmak zorunda kalıyor. Bu yapılmaması gereken bir hata.

Trump son hatayı SUV'a binerken yapıyor

(*) YÜZ YİRMİ BİRİNCİ SANİYE: Trump kendisini bekleyen zırhlı SUV’a yan kapıdan bindiriliyor. Trump son hatayı da burada yapıyor. Hızla araca binmek yerine yumruğunu kaldırıp kendisini izleyenlere ve TV kameralarına sallıyor. Siyasi açıdan puan getirici ama koruma sanatı bakımından hayat götürücü üç hata. 

(*) YÜZ YİRMİ İKİNCİ SANİYE: Birkaç koruma Trump’ın yanında araca biniyor. Üç erkek koruma yan kapının önüne duvar örerken iki kadın koruma daha ön safta, daha tehlikeye açık biçimde araca siper oluyor.   

Özal'a yapılan suikast girişiminden bir kare

1988 yılında ANAP Kongresi sırasında dönemin başbakanı Turgut Özal’a da bir suikast girişimi olmuştu.

Hürriyet’in Ankara büro şefi olarak o suikastin evrelerini çok yakından izlemiştim. 

Dün çıkarıp o anın fotoğrafına baktım.

Özal’ın yakın korumaları suikast girişiminden hemen sonra dönemlerine göre iyi konuşlanmış görünüyor.

Ama daha ilk bakışta oradaki hata da şimdi daha iyi görünüyor.

Özal ayakta.

O günü hatırlamaya çalıştım ama doğrusu ayrıntılar hafızamdan silinmiş.

Bu 121 saniyeden çıkardığım 4 sonuç 

Trump’la ilgili bu gözlemlerden çıkardığı sonuç şu:

(*) BİR: Böyle bir durumda başkanlar ve adayları siyasi slogan atmayı, mesaj vermeyi değil; önce temsil ettiği ülkenin başkanlık statüsünü düşünerek bir an önce olay yerinden emin bir yere nakilleri için güvenlikçilerin kurallarına uymalı.

(*) İKİ: Böyle anlarda, Süleyman Demirel gibi "Şapkamı gaptırmam” demek yerine kendini kaptırmamayı öne almalı.

(*) ÜÇ: Bütün dünyada koruma görevlilerinin güneş gözlüğü takması artık sorunlu aksesuara dönüştü. Bu bir “racon mudur” yoksa güvenlik açısından bir önemi var mıdır bilmiyorum. Ama böyle anlarda yapılacak ilk iş o gözlüğü çıkarıp atmak olmalı.

(*) DÖRT: Böyle anlarda kadın koruma görevlileri sanki daha fedakâr cesur bir davranış içine giriyorlar. O nedenle belki de iyi eğitilmiş kadın görevli sayısı arttırılmalı.