Gündem

Ertuğrul Özkök: THY kabininde ocakbaşı devrimi, pide ve pizza resmen menüye girdi

12 Mayıs 2023 08:18

Ertuğrul Özkök“Küçük güzel şeyler” başlığı altında yazdığı ve "newsletter" olarak paylaştığı yazılarında bugün Türk Hava Yolları'nın dış hat uçuşlarında business ve ekonomi sınıfının yemek servisini hazırlayan şirketin menüsünün tanıtımı yapan şirketin davetindeki gözlemlerini aktardı. Özkök, lahmacunun yanında pide ve Adana kebap servisi yapılacağını belirterek, "Evet THY Business kabinde resmen bir ocakbaşı devrimi yapıyor" ifadelerini kullandı.

Özkök'ün "THY kabininde ocakbaşık devrimi: Pide ve pizza resmen menüye girdi" başlıklı yazısı şöyle:

THY kabininde ocakbaşı devrimi: Pide ve pizza resmen menüye girdi

Dün, bütün Türkiye, Konda anketinden gelen 14 Mayıs tahminlerine kilitlenmiş.
Kulaklar biraz sonra Muharrem İnce’nin yapacağı açıklamaya çevrilmiş.
İşte tam o saatlerde İstanbul’da Esma Sultan Yalısı’nda ilginç bir davet var.

Siyah Mercedes'li davetlilere menü

Kapıda çok sayıda siyah Mercedes ve BMW…
İçerde koyu renk takım elbiseli insanlar.
Türk Hava Yolları’nın dış hat uçuşlarında, business ve ekonomi sınıfı yolculara yemek servisini hazırlayan şirket Do&Co, yenilenen menüsünü tanıtıyor.
Önemli davetlere ev sahipliği yapan yalının üst katındaki salon, baştan sonra bir şefler fuarı haline dönüştürülmüş.
THY’nin yeni menü anlayışını iki taraftaki küçük mutfaklardan anlıyorsun.

Bazlamacı teyzeler, Uzak Doğulu noodle'cılar

Son tarafta bazlama tezgahını hatırlatan bir stand.
Türk işi hamur ürünlerini orada hazırlıyorlar.
Börekler, poğaçalar… Tabii ki mantı…
Biraz ileride Uzak Doğu mutfağının örnekleri…
Onun hemen ilerisinde İtalyan mutfağı.. Harika görünen bir ravyoli hemen dikkati çekiyor.

Protokol locasında çok tanıdık bir sima

Bu arada ilk dikkatimi çeken şeylerden biri davetliler…
Gördüğüm tabloya bakarsanız, galiba davetin onur ve baş konuğu İlber Hoca…
İlber Ortaylı…
THY’nin en üst kademe yöneticilerinin ve protokolünün oturduğu locanın baş köşesi ona ayrılmış.
Bir kere daha anlıyorum ki, İlber artık bir süperstar.
Bu arada Türk Hava Yolları’nda, bugüne giden devrimlerin başlatıcısı olarak bilinen ve 1988-1991 yılları arasındaki Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlüğü görevlerini yapan Cem Kozlu da davetliler arasındaydı.
THY de Do&Co yönetiminin bu inceliği de hoşuma gitti.

THY yöneticilerinin en korktuğu gazeteci kim?

Biraz ileride bir THY yöneticisi için en dost ama aynı zamanda tehlikeli kişisi…
Hürriyet’in Kokpit sayfası yazarı Uğur Cebeci…
Bana göre dünyanın en önemli ve bilgili sivil havacılık yazarlarından biri…
Tabii ki bütün yöneticiler ona özel bir ihtimam gösteriyor.
Korku demem bir şaka. Ona saygı duydukları çok belli.

Ejder meyveli smoothie kokteyl yok ama kokteyl menüsü çok zengin

Biraz sonra restoran dünyanın tanınmış kişilerinden Teoman Hünal’ı görüyorum…
Bir bira ve viski uzmanı.
Bu arada davetliler arasında ünlü şef Arda Türkmen’i de görüyorum.
Davette alkollü içki yok ama çok zengin bir alkolsüz kokteyl menüsü var. Çeşitliliği Külliye davetlerini hiç aratmıyor.
Tabii şakayı patlatıyorum:
“Ejder meyveli smoothie var mı?”
Yok ama ondan çok daha güzelleri var. Ben pancardan yapılan bir kokteyl içiyorum. Tadı çok iyi. Süslemesi de Miami’nin güzel barlarındaki kokteylleri hiç aratmıyor.

Lahmacun, Maça Kızı ve New York Times'tan sonra Business Class'da

Geleyim menüdeki değişikliklere..
Yeni menü ile THY ciddi biçimde paradigma değiştiriyor.
Bunun en sembolik anlatımı da şu:
Lahmacun, Maça Kızı ve New York Times en iyiler listesinden sonra sonra THY Business Class’ına da giriyor.
Evet gözlerimle gördüm. Elime alıp fotoğrafını bile çektim.
Böylece son yıllarda Türk mutfağında sınıf atlayan lahmacun, şimdi etki alanını Avrupa ve ABD’ye de yayıyor.

Havaalanı Business Lounge'daki kıtır pide şimdi kabinde

İstanbul Havalanı Business Lounge’ın kullanan yolcular buradaki pide reyonunun önündeki kuyrukları da bilir.
Bu ülkede yiyebileceğiniz en iyi pide belkti de odur.
O pide şimdi uçağa biniyor. Lahmacunun yanında bir başka yenilik de pide… Bildiğimiz o kıtır pide.
Yeni menüde o da var.
Bir başka yenilik de Adana kebap…
Evet THY Business kabinde resmen bir ocakbaşı devrimi yapıyor.

İtalyan pizzası ve ravyoli geliyor

Kabinde bir İtalyan işi “pasta” devrimi var. Pizza ve ravyoli de menüye girdi…
Bu arada sivil havacılık uzmanı Uğur Cebeci’den şu değerlendirmeyi alıyorum:
“Aslında en büyük yenilik ekmek ve unlu ürünlerde yapılıyor. Kabindeki ekmekler iyi değildi. Şimdi tamamen değişiyor. Dilimli ekmeğe de geçilecek. Bence en iddialı değişiklik bu olacak. “
Bu arada şunu da öğreniyorum.
THY’de verilen yemeklerin yapıldığı ürünlerin yüzde 85’i Türkiye’den temin ediliyormuş.
Günlük olarak taze ürünlerden hazırlanıyormuş.

THY’deki somon fümenin sırrı meğer neymiş

THY ile dış ülkelere giderken en çok dikkatimi çeken yemeklerden biri somon füme.
Entre olarak çok sevdiğim bir yemektir.
Kendi payıma söylüyorum, hayatımda yediğim en güzel somon fümelerden biri bu.
Dün davette de somon fümeli kanepe tattım.
O da çok güzel ve harikaydı.
Do&Co’nun yöneticisi Attila Doğudan’a sordum nereden temin ettiklerini.
İskoçya’dan geliyormuş.
O kadar belli ki…
THY’yi ve Do&Co’yu kutlarım.

THY uçuştaki yemeği Fine Dining'e dönüştürüyor

Sunumun sonunda uçan şefler ve kabin görevlileri fashion show’ları andıran bir biçimde ellerinde yeni menülerle defile yaptılar.
Bütün bunlara bakınca şunu söyleyebilirim; THY, sadece uçuş menüsü anlayışını değiştirmiyor, aynı zamanda uçuş yemeklerini giderek birer “fine dining” (gastronomik iyi yemek) haline getiriyor.
İşte tam bu noktada benim itirazım da geliyor.
THY’de sunulan şaraplar…

Gözüm bir de yeni şarap menüsü sunumu aradı

Bu sunuma yabancı bir gastronomi yazarı çağrılsaydı eminim şu soruyu soracaktı:
"Şarap menünüz de değişiyor mu?"
Herkes içmiyor ama dış hatlarda seyahat eden insanların küçümsenmeyecek bir bölümü şarap veya bira da içmek ister.
Biliyoruz ki, Külliye’nin özel hassasiyeti nedeniyle bu konu açılmıyor bile…
Onlar açmasa da ben tabu konuyu açayım.

Türk şarapları için en harika show room kabin

Kendi payıma uçaklardaki şarap seçiminin iyi olmadığını düşünüyorum.
Oysa dünyanın her yerine uçuş yapan THY uçakları büyük bir hızla yükselen Türk şarapçılığı için en iyi show room haline gelebilir.
O nedenle Türk şarapçıları ile bu konuyu ortak konuşup en iyi şarapların bu harika menüye eşlik etmesi sağlanabilir
Bir adam daha ileri gideceğim.

Uçan şef varsa niye bir de uçan somelye olmasın

THY çok başarılı bir “uçan şef” uygulaması başlattı. Yemekler hakkında bilgi de veriyorlar.
Uçan şef varsa “uçan somelye” de düşünülemez mi?
Bunun için ille özel bir somelye istihdam etmek gerekmez.
Servis yapan personelden bir kişi, verilen şarapların tanıtımı konusunda uzmanlaştırılabilir.
Bazılarınız fantezi diyebilir.
Uçakta deniz tarağı, kılıç balığı, İskoç somonu da bir zamanlar fantezi değil miydi…

14 Mayıs'tan sonra belki daha rahat konuşabiliriz

Neyse burada keseyim.
Belki bu konuları 14 Mayıs’tan sonra daha rahat konuşabiliriz.
Böylece THY’nin bu harika fine dining masası tamamlanır.
Ben şimdilik bu yenilikçi ve vizyoner menü değişimi için THY Do&Co yönetimini kutlamakla yetineyim.