Gündem

Esad’dan Erdoğan’a yanıt: Komşularla sorun yaratmayı kimse düşünmez ama bu kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez

15 Temmuz 2024 17:45

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşme çağrısına verdiği yanıtta, "Birçok kez söylediğimiz gibi ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz. Kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez ama bu, kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt verdi.

Beşar Esad, Suriye'deki genel seçimler için oyunu Şam’daki seçim merkezinde kullandı.

Erdoğan'ın görüşme talebine ilişkin bir soruya yanıt veren Esad, "Birçok kez söylediğimiz gibi ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz ve bu da doğal bir şey" dedi.

SANA'nın aktardığına göre Esad, açıklamasında, "Kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez ama bu, kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez. Güvenlik düzeyinde toplantılar yapıldı, şu anda bazı arabulucular tarafından güvenlik toplantısı yapılıyor, biz de olumluyduk. Türkiye Dışişleri Bakanı'nın söylediği gibi gizli toplantılar yok, bizim nezdimizde Suriye'de gizli olmaz. Bir toplantı olduğunda açıklarız. Sorunun özü terörizme destek ve Suriye topraklarından çekilmedir. Bu öz tartışılmazsa toplantı ne anlama gelir ve sonuç alınmayacak mı?" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'dan Suriye'de 'normalleşme' mesajı: Süreç olumlu istikamette gelişti, terör örgütlerinin provokasyonlarına karşı da hazırlıklıyız

Ne olmuştu?

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme çağrısında bulunmuştu.

Almanya'da, Türkiye ile Hollanda arasında oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası çeyrek final maçının ardından uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk" demişti.

Erdoğan, şunları söylemişti:

"Biz davetimizi yapacağız, bu davetle Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir. Türkiye'de görüşme konusunda Sayın Putin'in yaklaşımı var. Irak Başbakanı'nın yaklaşımı var. Arabuluculuktan bahsediyoruz, komşumuzla niye olmasın?"

"Bölge artık barış ve istikrarı arayan bir iklime gelmiş durumda"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ortak basın toplantısında Suriye ile ilişkiler konusunda değerlendirmelerde bulunmuştu.

Fidan, açıklamasında, "Bölge artık barış ve istikrarı arayan bir iklime gelmiş durumda. Zamanın ruhu bizi barışı aramaya, istikrarı aramaya zorluyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımız burada liderlik vizyonunu kullanarak en üst düzeyden bir barış çağrısında bulunmuştur. Bu son derece kıymetli bir çağrıdır. Umarım bunun değerini anlarlar. Bu herhangi bir çaresizliğin, herhangi bir zayıflığın durduğu yer değildir" ifadelerini kullanmıştı.

"Erdoğan'ın bir barış vizyonunun yansıması olarak bu çağrıda bulunduğunu" savunan Fidan, "Bu çağrı önemli bir çağrı. Bizim tavsiyemiz bu çağrının dikkate alınması" değerlendirmesini yapmıştı.