Dünya

Eşi olmadan hamile kalan vatoz öldü

03 Temmuz 2024 13:23

T24 Dış Haberler

ABD'de herhangi bir erkek vatozla aynı akvaryumu paylaşmamasına rağmen mucizevi bir şekilde hamile kalan vatoz Charlotte'un öldüğü açıklandı.

Vatozun, Kuzey Karolina'da yaşadığı akvaryum olan Team ECCO'nun Akvaryum ve Köpekbalığı Laboratuvarı'nda nadir görülen bir üreme hastalığına yakalandıktan sonra öldüğü belirtildi. 

Şubat ayında Charlotte'un 4 yavru taşıdığı açıklanmıştı. 

Hamileliğinin partenogenez sonucu gerçekleştiği, dişi yumurtasının erkek spermi olmadan döllenmesiyle oluşan eşeysiz üreme yöntemi olduğu düşünülüyor. Bu olgu sürüngenler, böcekler ve bazı balıklar da dahil olmak üzere çeşitli türlerde görülüyor.

Akvaryum yetkilileri, Charlotte'un şubat ayı sonlarında doğum yapacağını öngörmüşlerdi ancak Charlotte yavrularını dünyaya getirmedi.

Akvaryum yetkilileri mayıs ayında, vatozun "üreme sistemini olumsuz etkileyen" bir hastalığa yakalandığını duyurdu.

Akvaryum o dönem yaptığı açıklamada, "Bulgular gerçekten üzücü ve beklenmedik bir tıbbi gelişme" ifadelerini kullanmıştı. Haziran ayında vatozun hamile olmadığı, ancak durumunun stabil olduğu söylendi. 

Akvaryum yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, "Charlotte normal rutininde ve mutlu bir şekilde yaşamını sürdürüyor" denildi. Pazar günü vefat etmesinin ardından akvaryum Pazartesi günü kapatıldı.

Hamileliği ABD'de çok sayıda kişi tarafından takip edilmişti.