Gündem

Eski AKP’li meclis üyesi Sofya’dan Bakan Kurum’a seslendi: Lütfen çöp tesisini Kandıra’ya yapmayın

21 Eylül 2024 16:32

Ergün Demir

İzmit Belediyesi AKP eski Meclis Üyesi Şener İnce, kendilerine örnek olarak gösterilen Bulgaristan Sofya’da bulunan biyo-kurutma (çöp tesisi) önünde bir video çekerek Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Çevre Bakanı Murat Kurum’a seslendi. İnce, “Sularımızın, tarım arazilerimizin bulunduğu, turizm kenti olan, Kocaeli’nin incisi olan Kandıra’ya bu tesisi yapmayın” dedi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yer altı su kaynaklarının oldukça bol olduğu Kandıra Akçakese Köyü yakınlarına kurmayı düşündüğü biyo kurutma tesisine (çöp tesisi) köylüler karşı çıkmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde traktörlerle konvoy oluşturarak Kandıra’dan İzmit merkeze gelen köylüler bir basın açıklaması yaptı.

Sofya'dan seslendi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un İzmit programında da seslerini duyurmaya çalışan vatandaş ve muhtarlara, “Kandıra çöp entegre tesisinin birebir aynısı Bulgaristan’da. Sizi götüreyim görün” demişti. İnce, Kurum'a Sofya’daki çöp tesisinin önünde bir video çekerek seslendi.

AKP’li eski Meclis Üyesi Şener İnce projenin iptal edilmesi için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve yetkililere seslendi. Sofya’daki çöp tesisinin yerleşim yerlerine çok uzak olduğu ve inanılmaz derecede koku yaydığını belirten İnce şunları söyledi:

"Evet kıymetli dostlar, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dayız. Malumunuz şehrimizde, Kocaeli’mizde, Kandıra’mızda Akçakese, Pirceler köyümüzü ve civarımızdaki yapılması düşünülen çöp entegre tesisinin benzerinin olduğu çöp fabrikası diyelim.

"Bize söylendiği gibi değil"

Yerleşim yerlerine çok çok uzak. Bize söylenen gibi yerleşim yeri içerisinde değil. Yaklaşık yerleşim yerine üç kilometre mesafede. Ama şu anda kokuyu tabii videodan alamıyorsunuz. İnanılmaz derecede bir koku var. Burada çalışanlarla mümkün olduğu kadar konuşmaya çalıştık ve çevredeki insanların yani bu üç kilometrelik bölgedeki insanların hemen hemen hepsinin kokudan duramadıklarına, tarımla meşgul olamadıklarını, söylenildiği gibi etrafa koku yayılmadığını, etrafa zarar vermediğinin doğru olmadığını söylüyorlar.

"Çok kötü bir koku var"

Şimdi buradan muhtarlarımızla görüşen Sayın Çevre Bakanımız Murat Kurum’a, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız kendisine çok saygı duyduğumuz Büyükşehir Belediye Başkanımıza, AKP İl Başkanımıza, büyüklerimize seslenmek istiyorum. Lütfen Allah rızası için gidin görün dediğiniz muhtarlarımızı buraya getirmeyi planladınız ama ben geldim gördüm. Gerçekten, gerçekten ama gerçekten çok kötü bir koku var şu anda. Ve burası yerleşim yerine kesinlikle yakın değil. Bakın, çöp arabası geliyor. Sularımızın, tarım arazilerimizin turizm kenti olan, gerçekten Kocaeli’nin incisi olan Kandıra’ya buradan yalvararak söylüyorum.

"Lütfen Kocaeli’nin incisi Kandıra’ya bu kötülüğü yapmayın"

Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, lütfen lütfen Kocaeli’nin incisi Kandıra’ya bu kötülüğü yapmayın. Yapmayacağınıza inanıyoruz. İnsanlarımız sizi desteklediler. Biz de sizi seviyoruz. Ben hala AKP’nin bir mensubu olarak bu davanın inanmış bir insanı olarak eleştirmek doğruyu bulmaktır. Geri adım atmak değildir. Ben geldim, gördüm. İnsanlarla konuştum. Allah rızası için bu insanların sesini duyun. Kandıra’da yapılacak olan çöp tesisi benim evime 400 metre. Burada çöp tesisine en yakın yer 3 kilometre mesafede olmasına rağmen, buradaki insanları kokudan duramadıklarını beyan etmelerini, bizzat yerine gelerek görmüş bulunmaktayım.”



İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?