Gündem

Eski DPT müsteşarı CHP'li Kesici: İsraf tümüyle sıfırlanmadan alınan vergi, ekonomik olarak vergi olmaktan çıkar ve haraç olur

"Beli kırılması gereken yer israf ve faize ödenen para"

İlhan Kesici

24 Eylül 2024 10:36

T24 Haber Merkezi

Eski Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) müsteşarı CHP'li İlhan Kesici, AKP iktidarının ekonomi politikasını ve israfı eleştirerek, "Soru şu: Toplanan vergi tam olarak yerine harcanıyor mu? Vergi mükellefleri gönül huzuruyla, kaçırma telaşına girmeden, devlete güvenmeli. Böyle bir durum yok. Hem merkezi idare hem de yerel idareler ağzına kadar israfla dolu. İsraf tümüyle sıfırlanmadan alınan vergi ekonomik olarak vergi olmaktan çıkar ve haraç olur," dedi.

Sözcü'den Aytunç Erkin, CHP'li Kesici ile ekonomi ve israfla ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi. Kesici'nin çıkarılan vergi kanunu ve israf hakkındaki yorumları şöyle:

 

"İsraf kasap süngeriyle süpürülmeli"

"Bir vergi kanunu çıkardılar. Elbette tüm dünya vergi alıyor. Gelir elde edenlerin ödeyeceği bir yükümlülük. Amenna. Soru şu: Toplanan vergi tam olarak yerine harcanıyor mu? Vergi mükellefleri gönül huzuruyla, kaçırma telaşına girmeden, devlete güvenmeli. Böyle bir durum yok. Hem merkezi idare hem de yerel idareler ağzına kadar israfla dolu. İsraf tümüyle sıfırlanmadan alınan vergi ekonomik olarak vergi olmaktan çıkar ve haraç olur. Birinci iş; sabah devletin kapısını açtığında israfla mücadele etmek gerekiyor. Bunu sıfırlamadan ne emekli, ne memur, ne çiftçi, ne işçinin durumunu düzeltebilirsin. Kasap süngeri tabiri vardır. Kasap eti ayıklar, normal eti kaldırır ve büyük süngerle kalanları süpürür. İsraf kasap süngeriyle süpürülmelidir. Ekonomi yönetimi; bütçe kalemlerinin milim milim incelenmesiyle olur."

"AKP bu yıl faize 40 milyar dolar ödeyecek"

"Bu yıla bakalım. Bütçede faize ödenecek rakam 1.2 trilyon lira. Yani 40 milyar dolar. Türkiye'nin bir yıllık turizm gelirine denk geliyor.

Merkezi idarenin faiz yükü bu. Örneğin; Boğaziçi Üniversitesi'ne yaptıkları bütçeden ayrılan para 3.8 milyar lira. Faize ödenen para, Boğaziçi Üniversitesi'nin 216 katı. Dışişleri Bakanlığı'na ayrılan bütçe 32 milyar lira. Dışişleri'ne ayrılan bütçeden 40 katı faize ödeniyor. Tarıma ayrılan bütçe de 91.5 milyar lira. Faize ödene para, tarıma ayırdığımız bütçenin 14 katı. Beş milyon çiftçi var. Sonra da bize tarım ürünlerindeki pahalılıktan bahsediyoruz.

Balta vurulacak yer faize ödenen paradır. Beli kırılması gereken yer israf ve faize ödenen para. Bunların belini kıracak ekonomik program şart. 22 yılda  2.7 trilyon dolar vergi topladı AKP. 70 milyar dolar da varlıkları sattılar. Ortada bir şey yok. Bir ekleme daha yapayım: Özel sektörün ödediği faiz 125 milyar dolar. O zaman da yatırım yapamazsın."

Söyleşinin tamamı için tıklayın.


 

Kızılcık Şerbeti'nin iftiracı "deli kadınları" iş başında; Sönmez ve Pembe'ye sevgili adayı yok mu?