Dünya

Eski rakipleri, Cumhuriyetçi Parti kongresinde Trump'a desteklerini açıkladı

17 Temmuz 2024 07:30

T24 Dış Haberler

Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde başkan adayı olmak için eski ABD Başkanı Donald Trump'a rakip olan Nikki Haley ve Ron DeSantis, partinin adayı olan Trump'a bu sefer tam destek verdiklerini duyurdu.

Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi'nin ikinci akşamında ön seçimlerin kaybedenleri peş peşe konuşmalar yaptı. Trump, Milwaukee Fiserv Forum'da düzenlenen organizasyon sırasında konuşmaları gülümseyerek kendisine ayrılan locadan takip etti.

Haley, "Şunu açıkça söylemek isterim; Donald Trump'ı güçlü şekilde destekliyorum" dedi. "Trump'a oy vermek için her söylediğine yüzde 100 katılmanıza gerek yok" diyen Haley, "Beni örnek alın. Her zaman Başkan Trump'la anlaşamadık. Ama anlaşamadığımızdan çok konuda anlaşıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Daha önce Güney Carolina Valiliği ve Trump döneminde BM Daimi Temsilciliği yapan Haley, eski Başkan'ın dış politikada da başarılı olduğunu iddia etti:

"Donald Trump Başkenken Putin hiçbir şey yapmadı. İşgal yok. Savaş yok. Kaza yoktu. Putin, Trump'ın sert olduğunu bildiği için Putin, Ukrayna'ya saldırmadı. Güçlü bir başkan savaş çıkarmaz. Güçlü bir başkan savaşları önler".

Florida Valisi DeSantis de, "Haydi Joe Biden'ı bodrumuna geri gönderelim, Trump'ı da Beyaz Saray'a" diyerek Trump'a desteğini duyurmuş oldu.

Orijinal kongre programında Haley'nin de DeSantis'in de konuşması bulunmuyordu, ancak cumartesi Trump'a düzenlenen suikast girişiminden sonra eklendi. 

Haley, "Başkan Trump, birlik olmak adına bu kongrede konuşmamı bizzat istedi. Davet için minnet durdum ve kabul ettiğim için mutluyum" diye konuştu.

DeSantis, ocak ayında başkan adaylığı yarışından çekildikten sonra Trump'a desteğini duyurmuştu, ancak ABD basınına göre kapalı kapılar arkasında eleştirilerini sürdürdü. 

DeSantis, konuşmasında Biden'ın sağlık durumuna göndermelerde bulunarak, "ABD, 4 sene daha Çılgın Haftasonu'ndan fırlamış birinin başkanlığını kaldıramaz" diye konuştu.