Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kendisini iyi hissetmemesi üzerine pazar günü İstanbul Amerikan Hastanesi’ne kaldırıldı. CHP heyetinin hastanede ziyaret ettiği Cindoruk’un sağlık durumunun daha iyi olduğu öğrenildi.
Tedavisi devam eden Cindoruk’u bugün, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, beraberindeki CHP İstanbul Milletvekilleri Enis Berberoğlu ve Sezgin Tanrıkulu, CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Eren Erdem, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, CHP Şişli İlçe Başkanı Tamer Özcanlı ile hastanede ziyaret etti.
Kaftancıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçmiş olsun dileklerini Cindoruk’a iletti. CHP heyeti, eşi, çocukları ve doktoru ile de görüşerek Cindoruk’un sağlık durumu hakkında bilgi aldı.
Hüsamettin Cindoruk kimdir?
Hukukçu, devlet ve siyaset adamı, milletvekili, parti kurucusu, TBMM başkanlarından. 1933, İzmir doğumlu.
Demokrat Parti (DP), Adalet Partisi (AP), Büyük Türkiye Partisi (BTP), Doğru Yol Partisi (DYP) ve Demokrat Türkiye Partisi (DTP)'nde parti kuruculuğu, il başkanlığı, genel idare kurulu üyeliği, genel başkanlık görevlerinde bulundu.
İlköğrenimini Ankara’da Çankaya İlkokulunda, ortaöğrenimini Ankara Atatürk Lisesinde tamamladı. 1954 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1955 yılından itibaren avukatlık yaptı ve bu arada Demokrat Parti (DP) saflarında siyasete girdi.
27 Mayıs 1960 İhtilâli sürecinde Yassıada'da kurulan Yüksek Adalet Divanı duruşmalarında Adnan Menderes ile DP yöneticilerinin üç avukatından birisiydi. 27 Mayıs 1960'tan sonra başlayan Yassıada duruşmalarında Celal Bayar, Hasan Polatkan ve Tevfik İleri'nin avukatlığını üstlendi. Bir dönem YTP'yi (Yeni Türkiye partisi) destekledi, daha sonra AP'den ayrılanların kurduğu Demokratik Parti'ye girdi (1970).
Bu siyasal örgütün AP'ye katılması üzerine yeni partisinin İstanbul il başkanı olarak görev yaptı (1978-1980). 12 Eylül 1980'den sonra siyasal partilerin kurulmasına izin verilince, BTP'nin (Büyük Türkiye Partisi) kurucu üyelerinden biri oldu. Bu parti Milli Güvenlik Konseyi kararınca kapatıldıktan sonra bir süre Zincirbozan'da gözaltında tutuldu. Özgürlüğüne kavuşunca, yeni kurulan DYP' ye (Doğru Yol Partisi) girdi, yapılan ilk büyük kongrede Yıldırım Avcı'nın yerine bu partinin genel başkanlığına getirildi (14 Mayıs 1985).
Ara seçimlerde DYP Samsun milletvekili seçildi (28 Eylül 1986). Eylül 1987'de partinin başındaki yerini Süleyman Demirel'e bıraktı Kasım 1990'da yapılan DYP kongresinde genel idare kuruluna seçildi ve genel başkan yardımcılığına getirildi.
20 Ekim 1991 genel seçimlerinde Eskişehir'den milletvekili seçildi. 14 Mayıs 1985 tarihinde yapılan Doğru Yol Partisi genel kurulunda bu partinin genel başkanlığına seçildi. Genel başkanlık görevini, siyaset yapma yasağı bittikten sonra Süleyman Demirel'e bıraktı.
Hüsamettin Cindoruk, sonraki tarihlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına (16.11.1991ve 1.9.1993) seçildi. 17 Nisan 1993'te Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü üzerine, 17.4.1993 – 16.5.1993 tarihleri arasında vekaleten Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı seçilince, yeniden DYP Genel başkanlığı için aday olduysa da seçilemedi.
Bu sırada bir grup arkadaşıyla DYP’den ayrılarak Demokrat Türkiye Partisi’ni kurdu. DTP, 28 Şubat 1997 sürecinde kurulan Mesut Yılmaz başbakanlığındaki hükümete girdi. Ancak, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılın genel seçimlerde, seçim barajını aşamayarak TBMM dışında kaldı.
Cindoruk bu, seçimden sonra DTP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti. Siyasi hayattan çekildikten sonra televizyonlarda yaptığı iç ve dış politikaya ilişkin yorumlarıyla dikkat çekti. İngilizce bilir, Evli ve 3 çocuk babasıdır.