Politika

Erdoğan'dan Ukrayna Barış Zirvesi değerlendirmesi: Rusya'nın dışlandığı girişim sonuç vermez

Erdoğan, Karis ile görüşmesinin ardından mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenleyecek

27 Haziran 2024 16:43

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye ziyarette bulunan Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis'i resmî törenle karşıladı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ukrayna Barış Zirvesi'ni değerlendiren Erdoğan, Rusya'nın dahil edilmediği girişimlerin sonuç vermeyeceğini belirtti. 

Karis'in makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karis'i külliyenin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Karis'in tören alanındaki yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde milli marşlar çalındı.

Karis, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Karis, merdivenlerde Türkiye ve Estonya bayrakları önünde tokalaşarak, gazetecilere poz verdi.

Törende, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı.

Ortak basın toplantısı 

Erdoğan, Karis ile görüşmesinin ardından mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenledi. 

Erdoğan: Rusya'nın dışlandığı girişimlerin sonuç vermeyeceği görüşümüzü koruyoruz

Ukrayna Barış Zirvesi'ni değerlendiren Erdoğan, tek taraflı adımların kalıcı barış için yeterli olmayacağını belirterek, "Avrupa Birliği'ne tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye'ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimize olduğu aşikar. İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü katliamlar sadece bölgesel istikrar değil, küresel güvenliği de tehdit etmektedir. Ukrayna'daki yıkımın son bulması ve taraflar için adil çözüm diplomasi ile mümkün. Rusya'nın dışlandığı girişimlerin sonuç vermeyeceği görüşümüzü koruyoruz" ifadelerini kullandı.