Dünya Basınında Bugün

Estonya hapishane kapasitesini Britanya'ya kiralıyor; Hakan Fidan'ın Kuzey Makedonya ziyareti Yunan basınında | Dünya Basınında Bugün

06 Eylül 2024 09:50

T24 Dış Haberler

Estonya'nın, yedek hapishane kapasitesini başka ülkelere kiralayabileceğini açıklamasının ardından hapishanelerdeki aşırı kalabalıklaşma kriziyle uğraşan Britanya'da suçlular cezalarını Estonya'da çekebilir. Sol ittifak Yeni Halk Cephesi seçimlerde birinci parti çıkmasına rağmen Fransa Cumhurbaşkanı'nın dün atadığı merkez sağ başbakan Michel Barnier, ülkenin öfke ve adaletsizlik duygularına hitap etme sözü vererek “yeni bir dönem” ve geçmişten kopuş vaat etti. Eski ABD Başkanı Donald Trump, milyarder iş insanı Elon Musk tarafından kendisine sunulan bir politika fikrini benimseyerek, bir “hükûmet verimlilik komisyonu” kurulması çağrısında bulundu. Trump, komisyona Musk’ın da liderlik edeceğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir, Kiev'in Kursk bölgesine yönelik saldırısı devam ederken daha önce müzakere fikrini reddetmesine rağmen Moskova'nın Ukrayna ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Yunan basının önde gelen gazetelerinden eKathimerini, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Kuzey Makedonya ziyaretini manşetine taşıdı. Gazete, "Fidan, Ankara'nın Kuzey Makedonya ve Balkanların iç işlerinde oynamak istediği rolü göstermek amacıyla Üsküp'ü ziyaret etti" ifadelerini kullandı. 

6 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Daily Telegraph | Mahkûmlar cezalarını Estonya'da çekebilir

Britanya'nın hapishanelerindeki aşırı kalabalıklaşma krizini çözmek için bakanlar tarafından düşünülen planlar kapsamında suçlular cezalarını Estonya hapishanelerinde çekebilecek.

Baltık ülkesinin yedek kapasiteyi başka ülkelere kiralamayı teklif ettiğini açıklamasının ardından Adalet Bakanlığı, cezaevleri “çökme noktasında” olduğu için kapasiteyi arttırmaya yönelik “tüm uygulanabilir seçenekleri” araştırdığını söyledi.


The Guardian | Macron, Barnier'i başbakan yaparak sola meydan okuyor

Yeni Halk Cephesi seçimlerde birinci parti çıkmasına rağmen Fransa Cumhurbaşkanı'nın dün atadığı merkez sağ başbakan Michel Barnier, ülkenin öfke ve adaletsizlik duygularına hitap etme sözü vererek “yeni bir dönem” ve geçmişten kopuş vaat etti.

AB'nin eski Brexit müzakerecisi Barnier, Emmanuel Macron'un kendisini “ülkenin hizmetinde birleştirici bir hükümet” kurmakla görevlendirmesinden saatler sonra göreve başladı.


The New York Times | Musk önerdi, Trump söyledi

Eski ABD Başkanı Donald Trump, New York’ta yaptığı bir ekonomi konuşmasında milyarder iş insanı Elon Musk tarafından kendisine sunulan bir politika fikrini benimseyerek, bir “hükûmet verimlilik komisyonu” kurulması çağrısında bulundu. Trump, komisyona Musk’ın da liderlik edeceğini duyurdu. Komisyon, federal hükümet üzerinde kapsamlı bir denetim gerçekleştirecek ve israfı önlemek için sert reformlar geliştirecek.

Bir saatten uzun sürdüğü belirtilen kapsamlı görüşmede, komisyonun hükûmete trilyonlarca dolar tasarruf ettirebileceği ifade edildi. Trump, vergilerin düşürülerek bunun yerine ithalata uygulanan gümrük vergilerinin yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Al Arabiya | Putin, Rusya'nın Ukrayna ile görüşmelere hazır olduğunu söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir, Kiev'in Kursk bölgesine yönelik saldırısı devam ederken daha önce müzakere fikrini reddetmesine rağmen Moskova'nın Ukrayna ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna, ağustos ayında Rusya'nın Kursk bölgesine sürpriz bir sınır ötesi saldırı başlatmıştı ve Putin, saldırının başladığı ilk zamanlarda Ukrayna ile müzakerelerden söz edilemeyeceğini söylemişti.

Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'nda bir soru-cevap oturumunda konuşan Putin, Rusya'nın görüşmelere hazır olduğunu ancak Moskova ve Kiev'in müzakerecileri arasında 2022 yılında İstanbul'da varılan ve şartları hiçbir zaman kamuoyuna açıklanmayan feshedilmiş bir anlaşma temelinde görüşmelere devam edeceklerini söyledi.


eKathimerini | Türkiye, Kuzey Makedonya'da ilerleme kaydediyor

Yunan basının önde gelen gazetelerinden eKathimerini, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Kuzey Makedonya ziyaretini manşetine taşıdı. Gazete, "Fidan, Ankara'nın Kuzey Makedonya ve Balkanların iç işlerinde oynamak istediği rolü göstermek amacıyla Üsküp'ü ziyaret etti" ifadelerini kullandı. 

Fidan'ın mevkidaşı Timco Mucunski ile düzenlediği ortak basın toplantısında önce Yunanistan ile bir gerilim nedeni olan ülke adının yalnızca Makedonya kısmını söylediğini yazan gazete, daha sonra ülkenin tam adını kullandığını ifade etti. 

Mucunski ise “Türkiye NATO'daki ortağımız ve müttefikimizdir” dedi.