Dünya

Estonya, Rus turistlerin ülkeye girişini yasakladı

İçişleri Bakanı, istisnai durumlar dışında Rusların ülkeye alınmayacağını duyurdu

National Geographic

18 Ağustos 2022 17:46

Estonya, Schengen vizesine sahip Rus vatandaşlarının Baltık ülkesine girmesini yasakladı. Turizm, ticaret, spor, kültürel aktiviteler gibi nedenlerle gelen Ruslar, ülke sınırlarından içeri alınmayacak.

AB ülkelerinde son haftalarda başlayan 'Rus turistlerin vizeleri iptal olsun' tartışmasıyla ilgili ilk somut karar Estonya'da alındı. Baltık ülkesi, Rus turistlerin ülkeye girişinin yasaklandığını duyurdu. İçişleri Bakanı Lauri Laanemets, kararın Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle alındığını hatırlattı.

Laanemets, halihazırda bir Schengen bölgesi ülkesinde bulunan ya da Schengen ülkelerinden birinin vizesine sahip olanların karardan muaf tutulacağını duyurdu. Bakan, ayrıca Estonya'daki akrabalarını ziyaret etmek isteyen Rusların yanı sıra, ülkede çalışan Rus diplomatlar ve aileleri ile yolcu taşımacılığında çalışanların da istisnalar arasında olduğunu açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Washington Post'a verdiği röportajda, 'sıradan' Rus vatandaşlarının AB ülkelerine girmesinin yasaklanması gerektiğini söylemişti. Almanya'nın karşı çıktığı öneriye en somut destek Finlandiya ve Estonya'dan gelmişti.