Kasım 2022'de kilosu 100 TL’ye satılan Karkas etin fiyatı, bu ayın sonunda 170 TL’ye yükseldi. Kıymanın kilosu ise 220 TL’yi buldu. Fiyatlar, euro kuru özelinde bakıldığında da iki kat arttı.
Sözcü'den İlker Kılıçaslan'ın haberine göre, Karkas etin fiyatı euro cinsinden son bir yılda 4 eurodan 9 euroya kadar çıktı.
"Vatandaşlar, ESK'nın önünde erken saatlerde uzun kuyruklar oluşturuyor"
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, ete zamların devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:
“Kasım 2022'de ayında serbest piyasada kilosu 100 TL civarında olan büyükbaş Karkas etin fiyatı, baş döndürücü bir hızla 23 Şubat itibarıyla 170 TL'ye, kuzu Karkas ise 160 TL'ye çıktı. Et piyasası rekor zamlarla adeta alt üst olmuşken, Et ve Süt Kurumu (ESK) karkas alım fiyatını zam yapmayarak 116 lirada sabit tuttu. Mahalle kasaplarında ise kıymanın kilosu 220 TL'ye, kuşbaşının kilosu ise 250 TL'ye yükseldi. Tarım Kredi'ye ait marketlerde bile fiyatlar, ancak yüzde 10 daha indirimli. Et ve Süt Kurumu ise görev zararı pahasına kıymayı 89 TL'ye, kuşbaşını ise 99 TL'ye satıyor. Kasap ve marketlerden et almaya gücü yetmeyen vatandaşlarımız, ESK'nın önünde sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor.”
"Et ithalatı yerli üreticinin ölüm fermanı"
Türkiye'nin yaklaşık olarak yıllık 1,5 milyon ton sığır etine ihtiyacı olduğunu belirten Başevirgen, bu ihtiyacın karşılanması için 5,5 milyon civarında sığır kesimi yapılması gerektiğini dile getirdi. Başevirgen, “Ülke olarak enerji ihtiyacımızı karşılamakta bile zorlanırken, bir de et ithalatı için ülkemizden euro ve dolar çıkışının olması ihanet değil de nedir? İktidarı bir kez daha uyarıyoruz ithalat kesinlikle çözüm değil. Et ithalatı demek yerli üreticinin ölüm fermanını imzalamak demek" dedi.
"AB ortalaması 4 euro seviyesinde"
Başevirgen, “2022'de 60 TL civarında olan karkas etin fiyatı, 4 euro civarındaydı. Bugün ise fiyatı serbest piyasalarda 170 TL/Kg yani 9 euro civarında. AB ortalamasına bakıldığında, aynı kalitede karkas etin fiyatı 4,42 euro. Kişi başına yıllık 12 kilo olan kırmızı et tüketimimiz 5 kiloya düştüğüne göre ya üretimde ciddi bir azalma ya da üretici maliyetlerimizde aşırı bir yükselme var” diye konuştu.
Başevirgen, "Süt üretiminde geçen yıl yaşanan kriz, bu afetle derinleşecek, 2023'te süt ve et veriminde büyük düşüşler yaşanacak” değerlendirmesini yaptı.