Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlatılan "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına bugün itibarıyla 4 bin 191 bağış başvurusu yapıldığını bildirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen depremler sonrası afetten etkilenenlerin barınma sorununu gidermek amacıyla başlatılan "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına ev sahiplerinin ilgisi sürüyor. Kampanyaya bugün itibarıyla 4 bin 191 bağış başvurusu gerçekleştirildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada da kampanyanın detaylarına ilişkin bilgi verildi. Buna göre, "Evim Yuvan Olsun" kampanyası, depremzedelerin sıcak bir yuvaya kavuşmaları amacıyla düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıkladığı kampanya, ihtiyaç fazlası olan boş evlerin güvenli şekilde, belirli süre ve şartlarda depremzedelere tahsis edilmesini kapsıyor. İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının koordinasyonundaki kampanyaya AFAD ve Türkiye Sigortanın yanı sıra emlak siteleri EmlakJet, Hepsiemlak, Sahibinden.com ve Zingat da destek verdi.
Kısa sürede binlerce vatandaş, depremzedelere belirli sürelerle evlerini tahsis etmek amacıyla "www.evimyuvanolsun.org" adresine başvurdu.
Uygulamanın detayları
Evim Yuvan Olsun kampanyası, üç ayak üzerine kuruldu. Yardımsever vatandaşlar kampanyaya, "3 ay bedelsiz tahsis", "1 yıl indirimli bedelle kira" veya "kira desteği" ile katılabiliyor.
Kampanyanın yürütüldüğü "www.evimyuvanolsun.org" internet sitesinde "Evimi En Az 3 Ay Bedelsiz Tahsis Etmek İstiyorum" butonuna basanların başvuruları, evin bulunduğu ilçenin kaymakamlığı tarafından yerinde incelenecek.
Kaymakamlığın uygun bulduğu evler bedelsiz olarak kampanyaya dahil olacak. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında "Ödünç Sözleşmesi" imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve kaymakamlık tarafından yerleştirilecek. 3 aylık süre yardımsever ev sahibinin isteğiyle 12 aya kadar uzatılabilecek.
"Evimi İndirimli Bedelle 1 Yıl Süre İle Kiraya Vermek İstiyorum" seçeneğini tercih edenlerin başvuruları da yine evin bulunduğu yerin kaymakamlığı tarafından incelenecek.
Kaymakamlık, istenen kira bedelinin evin gerçek ederinin belirgin bir şekilde altında olmasına bakacak. Kaymakamlığın evin uygunluğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu teyit etmesinin ardından, ev kampanyaya dahil edilecek.
Kaymakamlık ile ev sahibi arasında "Kira Sözleşmesi" imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve kaymakamlık tarafından yerleştirilecek. Ev için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanacak.
"Depremzede Ailelere Kira Desteğinde Bulunmak İstiyorum" seçeneğini işaretleyenlerin yapacağı bağışlar, kampanya kapsamında indirimli olarak kiralanacak evlerin ödemelerinde kullanılacak.
Depremzedelerin seçilme aşaması
Depremzede aileler, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenecek. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunanlar gibi dezavantajlı bireylerin olduğu aileler ile depremde fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecek.
Evlerin elektrik, su, doğal gaz faturaları kaymakamlık tarafından karşılanacak. Ev sahiplerine ilave bir gider doğmamasına dikkat edilecek.
Depremzedelerin kullandığı evin veya evdeki eşyanın zarar görmesi ihtimaline karşılık Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu evler, "Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası"yla güvence altına alınacak.
Emlak listeleme platformları Emlakjet.com, Hepsiemlak.com, Sahibinden.com ve Zingat.com, sahip oldukları müşteri portföyünü kampanyaya yönlendirecek. Evini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan başvuru formu doldurarak kampanyaya katılabilecek. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyonla İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.
Başvuru aşamaları
Başvuru aşamaları ise şöyle olacak:
- Ev sahibi, emlak sitelerinden başvuru formunu dolduracak.
- Emlak sitesi, ev sahibiyle iletişime geçerek bilgileri doğrulayacak.
- Emlak sitesi, doğruluğunu teyit ettiği bilgileri ilgili kamu birimine iletecek.
- Kaymakamlık yetkilileri, evi ziyaret ederek uygunluk tespiti yapacak.
- Kaymakamlık, ev sahipleriyle "Ödünç Sözleşmesi" veya "Kira Sözleşmesi" imzalayacak.
- Engelli, yaşlı gibi dezavantajlı bireylere sahip aileler, öncelikli olarak evlere yerleştirilecek.
- Kaymakamlık, süre bitiminde konutu ev sahibine teslim edecek.
- Bakanlardan değerlendirme
Açıklamada, ilgili bakanların kampanya tanıtımına ilişkin görüşlerine de yer verildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, depremin ilk gününden itibaren vatandaşlardan kullanmadıkları evlerini tahsis etmek için telefon ve mesajlar aldıklarını belirterek, "Bunun sonucunda bu kampanyayı başlatmış olduk. 'Evim Yuvan Olsun' projesi 'devlet-millet el ele' verilerek yapıldı. Bu kampanya ile güvenli şekilde hayırsever vatandaşlarımızın evlerini afetzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız." ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Hayırsever insanlarımızın depremzedelere evlerini açmak istediklerini biliyoruz. Hazırladığımız 'Evim Yuvan Olsun' uygulamasını vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.
(AA)