Kültür-Sanat

Evita için ağlama Arjantin; darbeciler için ölüsü bile tehdit sayılan Eva Peron'un ve 'cesedinin' hikâyesi yayında

Santa Evita’nın yapımcısı da Salma Hayek

Eva Peron’u canlandıran Natalia Oreiro, Latin Grammy ödüllerine de aday olmuş ünlü bir pop yıldızı aynı zamanda.

10 Ağustos 2022 14:45

T24 Kültür Sanat

Arjantin halkının bağrına bastığı, Güney Amerika’nın ikonik simalarından first lady Eva Duerte Peron’un hayatının ve yıllarca saklanan ‘cesedinin’ yedi bölümlük hikâyesi Santa Evita, Disney +’da yayında.

1952’de 33 yaşındayken ölen ve İspanyolca’da “küçük Eva” anlamına gelen “Evita” lakabıyla anılan Eva Peron, radyolarda şovlar yapıp, tiyatrolarda küçük rollerde oynarken 1944’te 25 yaşında, daha sonra iki kez seçilerek başbakan olacak Juan Domingo Peron’la tanıştı. Genç bir subayken 1943 darbesinde rol alarak politikaya giren ve Çalışma Bakanı olan Juan Domingo Peron, yoksul işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için çalıştı. 1944 darbesinden sonra (Arjantin’de 20. yüzyılda altı askeri darbe yapıldı) tutuklanan Juan Domingo Peron, Eva Peron ve çevresinin işçileri arkalarına alarak başlattıkları grevlerin ardından serbest bırakıldı.

Kadın hakları ve sendikal örgütlenme mücadelesi veren ve Arjantin halkının büyük sevgisini kazanan Eva Peron’un, efsanevi “Evita” müzikaline de (D'on't cry for me Arganetina / Benim için ağlama Arjantin) konu olan kısa hayatı 33 yıl sürdü ve 1952 yılında kanser nedeniyle hayatını kaybetti.

Eva Peron’un mumyalanan cesedi, mozole inşaatı için üç yıl bekletildi. Ancak 1955’te darbe yaparak eşi Juan Peron’u deviren ve İspanya’ya sürgüne gönderen, “Peron” isminin kullanımını bile yasaklayan ordu, Arjantin’de yönetimini ele geçirince, Eva Peron’un cesedi de tam 19 yıl boyunca saklandı. Darbeciler için, altı yıl boyunca first lady olan Eva Peron’un ölüsü, dirisinden daha büyük bir tehdit haline gelmişti.

TIKLAYIN | Yaşarken de öldükten sonra da uykuları kaçıran bir efsane: Ölümünün 70. yıldönümünde Evita

1971’de bir gazetecinin devreye girmesiyle beklenmedik sırların açığa çıktığı Santa Evita dizisi esas olarak ‘naçiz bedenin’ izini sürse de, üç farklı zamanda geçen hikâye Eva Peron’un çocukluğunu, Arjantin’e gelişini, Juan Peron’la tanışmasını, kadınlar ve çocuklar için verdiği mücadeleyi de anlatıyor.

Eva Peron’u canlandıran Natalia Oreiro, Latin Grammy ödüllerine de aday olmuş ünlü bir pop yıldızı aynı zamanda (Rol aldığı bir başka dizi Yosi, The Regretful Spy da Prime Video’dan İngilizce altyazılı olarak izlenebilir). Santa Evita’nın yapımcısı da Salma Hayek