Dünya

F-16 tedariğinde son durum ne, NATO Zirvesi’nde gündeme alındı mı?

ABD ile savunma alanında iş birliği geliştirilecek mi?

11 Temmuz 2024 13:42

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde F-16 tedarik ve modernizasyon sürecinin ele alınıp alınmadığına dair; “Bilindiği üzere sözleşmeler imzalandı ve detayları üzerindeki çalışmalar heyetler arasında görüşmeler vasıtasıyla devam etmektedir” açıklamasını yaptı. Öte yandan; ABD ve Türkiye arasında savunma sanayiinde iş birliği konusunun NATO Zirvesi’nde ele alındığı aktarıldı.

MSB kaynakları, ABD’de yapılan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yapacağı ikili görüşmelerde F-16 tedarik ve modernizasyon sürecinin gündeme gelip gelmediği, son durum hakkındaki bilgileri şöyle aktardı:

“Bilindiği üzere sözleşmeler imzalandı ve detayları üzerindeki çalışmalar heyetler arasında görüşmeler vasıtasıyla devam etmektedir. Çok fazla etkenin olduğu bu süreçte teknik detaylar ile ilgili hususlar zirve kapsamında da ele alınacaktır. Verilecek kararlar sonrasında ortaya çıkacak ayrıntılar bilahare kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

ABD ile savunma alanında iş birliği geliştirilecek mi?

Bakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada, NATO Zirvesi’nde Türk-Amerikan Savunma Ortaklarını Güçlendirme Temalı Çalışma Grubu Toplantısında konuşma yapan Bakan Güler’in temaslarına ilişkin olarak ise, “Türk savunma sanayinin son dönemde ulaştığı seviye tüm dünyanın olduğu gibi ABD ve NATO’nun da dikkatini çekmektedir. Bahse konu toplantıda Türk ve Amerikan Savunma Sanayi Kuruluşları arasında iş birliğinin geliştirilmesi ve elde edilecek kazanımların NATO’nun güçlendirilmesine nasıl katkı sağlayacağı konuları ele alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.