San Francisco eyaletine bağlı Dokuzuncu Bölge Temyiz Mahkemesi, Facebook tarafından geliştirilen yüz tanıma teknolojisinin kullanıcıların rızasını almadan geliştirdiğini söyleyerek, gizlilik hakları yasasının ihlal edildiğine karar verdi. Federal mahkeme, bireylerin rızası olmadan geliştirilen yüz tanıma teknolojisinin “Bireylerin özel ilişkilerini ve somut çıkarlarını yok ettiği” sonucuna vardı.
Kararla ilgili olarak Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), yüz tanıma teknolojisinin yarattığı mağduriyetin zararlarını hukuksal yollarla gidermek için bu konunun bir ABD mahkemesi tarafından ele alınmasını emsal olarak değerlendirdi.
Davacı tarafın avukatı olan Shawn Williams bir röportajda, “Bu biyometrik veriler o kadar hassas ki, gizlilikleri ihlal edilirse bir geri dönüş olamaz. Numarasını değiştirebileceğiniz bir sosyal güvenlik veya kredi kartı gibi değil, yüzünüzü değiştiremezsiniz” sözleriyle potansiyel tehlikenin boyutuna dikkat çekti.
Dava, 2015 yılında Illinois’deki bir grup Facebook kullanıcısının, firmayı Biyometrik Bilgi Gizliliği Yasası’nı biyometrik veri toplama konusunda ihlal etmekle suçlamasıyla başlamıştı.
“Her zaman belirttik”
Facebook, karara itiraz etmeyi planladıklarını açıkladı. Yüz tanıma teknolojisinin açılıp kapanabilir olduğunu ve bunu bir e-posta aracılığıyla kullanıcılara ilettiklerini ifade etti. İddialarla ilgili savunmalarında yıllardır yüklenen fotoğraflarda, kullanıcının arkadaş listesindeki insanları tanımlayan “etiket önerileri” özelliğini öne sürdü.
Dünyaca ünlü arama motoru Google, geçtiğimiz Aralık ayında Şikago'da benzer bir davayı temyize götürmüş ve kazanmıştı. (İHA)