Politika

Fahrettin Altun'dan özel sektöre çağrı: Yerli ve milli sosyal medya platformları üretmemiz gerekiyor

"Bunlar bu alana yatırım yaptıktan sonra kendilerine geniş bir alan buldular ve bugün itibarıyla küresel alanda adaletsizliği ve hakikat krizini derinleştirdiler"

05 Ağustos 2024 21:10

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Yerli ve milli sosyal medya platformlarını üretmemiz gerekiyor. Bu noktada özel sektörümüze gerçekten çok ciddi bir rol düşüyor" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Instagram'a erişim engeli getirildi. 48 saati geçen yasakta hala Instagram'a giriş sağlanamıyor. Altun, AKP Genel Merkezinde düzenlenen "İnsan Hakları Eğitim Programı"nda yaptığı konuşmada, Instagram'a uygulanan erişim engeli gündemi sırasında 'yerli ve milli' medya çağrısı yaptı.

"Küresel alanda adaletsizliği ve hakikat krizini derinleştirdiler"

AA'nın aktardığına göre Altun, konuşmasının ilgili bölümünde şunları söyledi:

"Yerli ve milli medya kuruluşlarımız nasıl bu süreçte ortaya çıkmışsa, nasıl markalar üretilmişse benzerinin de dijital alanda, dijital medya alanında üretilmesi gerekiyor. Konvansiyonel medya şirketlerinin sahiplerine seslenmek istiyorum, 'Gelin, yeni medyaya, dijital medyaya çok daha fazla yatırım yapın.'

Sadece içerik üretiminden bahsetmiyorum. Yerli-milli sosyal medya platformlarının inşasından bahsediyorum. Karşımızdaki sosyal medya platformları özel şirket hüviyetinde olan kurumlardır. Bunlar bu alana yatırım yaptıktan sonra kendilerine geniş bir alan buldular ve bugün itibarıyla küresel alanda ne yazık ki adaletsizliği ve hakikat krizini derinleştirdiler.

Buna karşı bizim yerli ve milli sosyal medya platformlarını üretmemiz gerekiyor. Bu noktada özel sektörümüze gerçekten çok ciddi bir rol düşüyor. Dizi sektörümüzün dünyadaki başarısı ortada. Türk şirketlerinin dünyadaki başarısı ortada. Yeter ki biz buna inanalım. Kendimize güvenelim. Biz de kurum olarak elimizden gelen bütün kolaylaştırıcılığı bu süreçte sağlamaya hazırız."

Uraloğlu, "Tam istediğimiz sonucu alamadık" demişti

Bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratları, Instagram yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirmiş, Görüşme talebi Instagram’dan gelmişti. Görüşmenin ardından Instagram’la ilgili nihai bir karar verilmesi bekleniyordu. 

Ancak 19.00'da sona eren toplantı sonrası açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Instagramın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok" dedi.

TIKLAYIN - Bakan Uraloğlu'ndan açıklama: Instagramın açılması için görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık

Instagram'a erişim engeli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden 2 gün geçtikten sonra, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya mecrasına erişim engeli getirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engeline ilişkin yaptığı açıklamada, "Atatürk'e hakaret", “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi katalog suçlara işaret ederek, "Ülkemizin koyduğu kurallar var. Ülkemizin değerleri, hassasiyetleri var. Uyarılarımıza rağmen katalog suçlarını dikkate almadılar. Erişim engeli getirdik. Kanunlarımıza uyduklarında erişim yasağı kalkar"  ifadelerini kullandı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratları, Instagram yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme talebi Instagram’dan geldi.

Online ortamda gerçekleşen görüşme saat 13.00’te başladı. Bu görüşmenin ardından Instagram’la ilgili nihai bir karar verilmesi bekleniyordu. 

Ancak NTV'de yer alan habere göre, saat 19.00'da sona eren toplantı sonrası açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,  "Instagramın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok" dedi.

Uraloğlu, "Instagram yetkilileri ile görüşmeye devam edeceğiz" diye ekledi.

TIKLAYIN - Instagram'a erişim engeli getirildi

TIKLAYIN - Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan "Instagram" açıklaması: Katalog suçlarını dikkate almadılar; ülkemizin kuralları, değerleri var

TIKLAYIN - AYM'den İletişim Başkanlığı'nın yetkilerine sınırlama: İptal kararı duyurusu dakikalar sonra silindi, siteye erişilemiyor

TIKLAYIN-Instagram'a erişim engeline hükümetten ilk açıklama: "Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam" diyorlar