T24 ve Podbee Media ortak yapımı ‘Yayınlanması Kaydıyla’ podcast serisinin yeni bölümünde Hazal Sipahi’nin konuğu medya ombudsmanı ve gazeteci Faruk Bildirici’ydi.
Gazeteciliğe 1980 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başlayan Faruk Bildirici ile medya ombudsmanı olmayı; 12 Eylül sonrası sıkıyönetim muhabirliğini; Cumhuriyet’te çalıştığı yılları; Hasan Cemal ve İlhan Selçuk arasında çıkan yönetim krizinden sonra Cumhuriyet’ten ayrılışını; kısa süren Sabah macerasını; Hürriyet’e transferini; Hürriyet’in Aydın Doğan’a satılışını; portre yazımının inceliklerini; Hürriyet’in okur temsilcisi görevini; meslektaşlarına yönelttiği eleştirilerini; Temiz Eller Operasyonu’nu; 27 yılın ardından Hürriyet’le yollarının ayrılışını; RTÜK üyeliğinin düşürülmesini; meslek etiğini ve bağımsız medya ombudsmanlığını konuştuk.
Türkiye medyasının çeşitli kesimlerinden kişilerle meslek hayatlarındaki inişler, çıkışlar, önemli olaylar, bildiklerimiz ama özellikle de bilmediklerimize dair derinlemesine söyleşilerin yer aldığı ‘Yayınlanması Kaydıyla’, tüm podcast platformlarında:
Faruk Bildirici kimdir?
Bildirici, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Gazeteciliğe 1980'de stajyer olarak Cumhuriyet'te başladı. Yıllar içerisinde sıkıyönetim, eğitim, başbakanlık, siyasi parti ve parlamento muhabirliği ve bir dönem haber müdürlüğü yaptığı Cumhuriyet'ten 1992'de ayrıldı.
Kısa bir süre Sabah’ta çalıştıktan sonra 1992'de Hürriyet'e geçti. Yaklaşık beş yıl Hürriyet Ankara Büro Şefi olarak görev yaptı. Bu dönemde yazı dizileri hazırladı; portre yazıları kaleme aldı. Araştırma kitapları yayınladı. 2002'de Hürriyet’in Ankara Temsilci Yardımcılığı'na getirildi.
Bir süre Tempo dergisine de yazdı. Hürriyet’te “Anlatsam Roman Olur” başlığıyla gerçek yaşam öyküleri kaleme aldı. “Çuvaldız” , “Üç Artı Bir”, “Nerede Kalmıştı?” adlı televizyon programları yaptı. Hürriyet Pazar’da “Puzzle Portreler” başlığıyla yayınlanan portre söyleşileri hazırladı.
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Ankara Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’nde gazetecilik dersleri verdi.
2010-2019 yılları arasında Hürriyet’in okur temsilciliği görevini yürüttü. 27 yılın ardından, Hürriyet ile yolları ayrıldı.
Yaklaşık dört ay Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği yaptıktan sonra RTÜK üyeliği düşürüldü.
Son yıllarda kendi web sayfasında medya eleştirileri yazan Bildirici, ANKA, Gazete Duvar, Gazete Pencere, Gerçek Gündem, BirGün, Dokuzuncu Köy, İkinci Yüzyıl, T24, KRT TV, Muhalif ve Yeni Asya medya kuruluşlarına bağımsız medya ombudsmanlığı yapıyor.