Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarının yanlı haber sunmasını eleştirdi. Özellikle ekonomi sayfalarında okurdan bilgi saklandığını söyleyen Bildirici, "Siyasi iktidarın hoşuna gitmeyecek haberler duyurulmuyor" dedi. Bu medya kuruluşlarının olumsuzlukları gizleme üzerine kurulu bir habercilik anlayışına sahip olduklarını belirten Bildirici, durumu, "Mutluluk reçetesi haberciliği” olarak betimlediğini aktardı.
Bildirici, "Ekonomi sayfalarında 'mutluluk reçetesi' haberciliği" başlıklı yazısında medyanın 'yanlı' tavrını örnekler üzerinden anlattı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alındığı haberinin, "yeni başkan atandı” şeklinde verildiğine dikkati çekti.
Ekonomi sayfalarındaki okurdan bilgi saklandığı eleştirisini ise Bildirici, şu sözlerle aktardı:
"8 Temmuz Pazartesi günü döviz kurları yeniden yükselmeye başladı; dolar aniden 5.70 TL’nin üzerine çıktı. Daha birkaç gün önce 'Dolar 5.60’ın altını gördü' (4 Temmuz/Sabah) haberleri yayımlayan iktidar yanlısı medya, doların bir günde 10 kuruştan fazla yükselmesinde haber değeri görmedi.
Zaten bu medya kuruluşları YSK’nın İstanbul’da seçim iptaline karar verdiği 6 Mayıs günü doların 6 TL’nin üzerine çıkmasını da haber yapmamış, görmezden gelmişlerdi. Hürriyet, Sabah, Akşam, Milliyet, Posta, Star, Türkiye ve Yeni Şafak gibi gazeteler ve internet sitelerinde dövizdeki hızlı yükselişle ilgili haber yoktu o günlerde de. Sadece Sözcü, Cumhuriyet ve Birgün bu gelişmede haber değeri görmüştü.
Ama 11 Mayıs’ta dolar 6 TL’nin altına gerilediğinde bu medya hemen harekete geçti. Hürriyet, Sabah, Milliyet ve Star’da dövizin değerindeki düşüş birinci sayfadan haber oldu. Eleştirel yaklaşan Sözcü, Cumhuriyet ve Birgün ise dövizin kamu bankalarının gece yarısı operasyonuyla düşürüldüğünü öne çıkardı.
Mayıs ayında dolardaki yükselişi görmeyen medya kuruluşlarından Sabah, İstanbul seçiminin ardından dolardaki düşüş hızlanınca 26 Haziran’da 'Dolarda düşüş keskinleşecek' haberi yapmıştı. 2 Temmuz’da Hürriyet, 'Faiz düştü borsa çıktı', Akşam, 'G-20 rüzgarı piyasaya iyi geldi dolar düştü, borsa çıktı' ve Milliyet 'Piyasalarda yaz bereketi' başlıklı haberler yayımlamıştı. Çetinkaya’nın görevden alınma vakası yaşandığında piyasalarda bahar havası haberleri devam ediyordu bu medyada.
Ne güzel değil mi, dolar yükseliyor haber yapmıyorlar, dolar iniyor birinci sayfalarda mutluluk haberlerinden geçilmiyor. Olumsuzlukları gizleme üzerine kurulu bir habercilik bu. “Mutluluk reçetesi haberciliği” diyorum ben buna…"
Bildirici, hükûmete yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarının ayrıca şu olaylara da yer vermediğini şöyle aktardı:
"Ali Babacan’ın AKP’den istifası, ODTÜ’de gençlerin direnişi ve polis müdahalesiyle ağaç kesilmesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Belediye Meclisi’nde yaptığı belediyenin maddi durumuna ilişkin sunum, Ankara Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in evindeki belediyeye ait kamera sistemlerinin sökülmesi, hatta Dünya Bisiklet Birliği’nin Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nu World Tour 2020 takviminden çıkarması bile internet sitelerine girmiyor; gazetelerde verilmiyor ya da aralara saklanıyor."
İktidarın hoşuna gitmeyecek haberlere yer verilmemesinin okur tarafından fark edildiğini ifade eden Bildirici, "Elbette insanlar da yeni mecralara, eleştirel medyaya ve yabancı medya kuruluşlarının Türkçe yayınlarını izlemeye yöneliyor" dedi.