Ekonomi

Fatih Altaylı'dan "BRICS" yorumu: Zengin mahallesinden fakir mahallesine taşınıyoruz; bu işten biz değil batı dünyası kârlı çıkar

04 Eylül 2024 11:31

Gazeteci Fatih Altaylı, Türkiye’nin BRICS üyeliği için başvuru yapmasına ilişkin, "Zengin mahallesinden fakir mahallesine taşınıyoruz. Üstüne üstlük de bizden alan değil, bize satanların yanına. Bu işten kârlı çıkanın Türkiye olmayacağı kesin. Bundan kazançlı çıkacak olan batı dünyasıdır" dedi. 

Fatih Altaylı, "BRICS’le cari açık ne kadar!" başlıklı yazısında, BRICS ülkeleri ile ilişkileri ekonomi açısından incelediğini belirterek, "Biz ortalama 50 bin doların üzerinde kişi başı geliri olan bir dünyadan, kişi başı ortalama geliri ortalama 10 bin dolar düzeyinde olan bir başka bloka geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Peki bu ülkelerle ticaretimiz nasıl?" diye soran Altaylı, şu bilgileri aktardı:

"Rusya ile dış ticaretimizde denge falan yok. Rusya’dan ithalatımız 68 milyar dolar. İhracatımız ise Ukrayna savaşı nedeniyle gelen olağandışı artışa rağmen 10,5 milyar dolar.

Aradaki fark 58 milyar dolar.

Çin’le durum farklı mı?

Elbette değil.

Çin ile Türkiye’nin toplam ticaret hacmi 44,6 milyar dolar. Çin’le yaptığımız ticaretteki açığımız 38,1 milyar dolar. Yani ithalatımızın hemen hemen 10’da biri düzeyinde bir ihracatımız var.

Neyse ki, Brezilya ile dış ticaretimizde durum bu kadar felaket değil. Brezilya’ya yaklaşık 500 milyon dolar ihracatımız, 2,7 milyar dolar da ithalatımız var. 

Oradaki açık 2,2 milyar dolar.

Güney Afrika ile ticarette durumumuz ise iyi. Orada 500 milyon dolara yakın bir fazlamız var.

2023 yılında Türkiye’nin cari açığı 45,2 milyar dolar.

BRICS ülkeleri ile yaptığımız ticaretteki açığımız ise yaklaşık 97 milyar dolar."

Fatih Altaylı, "Anlayacağınız zengin mahallesinden fakir mahallesine taşınıyoruz. Üstüne üstlük de bizden alan değil, bize satanların yanına" değerlendirmesinde bulunarak, "Bu işten kârlı çıkanın Türkiye olmayacağı kesin. Bundan kazançlı çıkacak olan Batı dünyasıdır" yorumunu paylaştı. 

Yazının tamamını okumak için tıklayın