Politika

Fatih Altaylı: Lavrov sayesinde öğrendik ki, “Tamam Esad abi, kızma çekeriz askerleri” kıvamına hızla gelmiş iktidarımız

02 Eylül 2024 11:50

Gazeteci Fatih Altaylı, Suriye ile ilişkiler konusunda yeni bir gelişmenin Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov aracılığıyla öğrenildiğini belirterek, "Türkiye, Esad ile masaya oturabilmek için, Suriye’nin kuzeyinden askerlerini çekebilirmiş. Düne kadar attı mı mangalda kül bırakmayan sahte yeniçerilerin düştüğü hale bakar mısınız" ifadelerini kullandı. Altaylı, "Öğrendik ki, 'Tamam Esad abi, kızma çekeriz askerleri' kıvamına hızla gelmiş iktidarımız. Ben Esad’ın yerinde olsam 'Bir de Ayasofya’da namaz kılmak istiyorum' diye dayatırım" dedi.

Fatih Altaylı, "Ayasofya'da namaz kılmak da ister mi?" başlıklı yazısında, "Beşar Esad bunlara 'Madem benimle görüşmek istiyorsunuz, o zaman ülkemdeki askerlerinizi geri çekin' diye meydan okumuştu. Biz de 'sert' iktidarımız böyle bir resti görmez diye düşünmüştük. Çünkü 12 senedir Esad’a demedikleri laf, etmedikleri hakaret kalmamıştı. Öyle ki, adamın ülkesini fethedecek, Emevi Camii’nde namaz kılacaklardı" diyerek, şöyle devam etti:

"Sonra işler hayal ettikleri gibi gitmedi.

Esad rejimi Batılı emperyalistlere karşı verdiği mücadeleyi kazandı, bu mücadelede Suriye’de Sünni bir rejim kurma hayali ile emperyalistlerle işbirliği yapan iktidarımız kaybeden oldu.

Türkiye’ye milyonlarca göçmen bırakan yeni statükoya razı olan iktidarımız, CHP’nin Esad ile görüşerek bu sorunu çözme kararlılığını görünce öne atıldı ve Esad ile görüşülecekse biz görüşürüz diyerek randevu peşine düştü.

Esad kanırttıkça kanırttı.

'Askerinizi çekin öyle' dedi.

Açıkçası iktidarımızın bu kadar kolay pes edeceğini hiç ama hiç zannetmiyordum.

Suriye’nin kuzeyinde büyük bir ‘vatanseverlikle’ yaptıkları Fırat Kalkanı Harekatı, İdlib Harekatı, Zeytindalı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı gibi son derece havalı isimlerle vatan koruması için attıkları adımlardan hızlı bir tornistan yapmalarını açıkçası beklemiyordum.

Ama sağ olsun Lavrov sayesinde öğrendik ki, 'Tamam Esad abi, kızma çekeriz askerleri' kıvamına hızla gelmiş iktidarımız."

"Ben Esad’ın yerinde olsam 'Bir de Ayasofya’da namaz kılmak istiyorum' diye dayatırım" ifadelerini kullanan Altaylı, "Bu taleplere evet diyerek ulusal onurumuzu ayaklar altına almakta beis görmeyenler, Esad ile Ayasofya’da saf tutmazsa hiçbir şey bilmiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın