Gündem

Fatih Altaylı: Türkiye’de İslamcı gruplar ve onların etkisindeki iktidar Coca-Cola’yı protesto ederken, Coca-Cola Filistin’de gazlı içeceklerde pazar lideri

20 Ağustos 2024 13:21

Gazeteci Fatih Altaylı, Türkiye’de protesto edilen Coca-Cola’nın Filistin’de gazlı içeceklerde pazar lideri olduğunu yazdı.

Altaylı, “Arap Yarımadası’ndaki ülkelerde Coca-Cola’nın pazar lideri olduğu tek ülke Filistin. Yanlış okumadınız Filistin. Türkiye’de İslamcı gruplar ve onların etki alanındaki iktidar Coca-Cola’yı protesto ederken, Coca-Cola Filistin’de gazlı içeceklerde pazar lideri” ifadelerini kullandı.

Altaylı “Peki niye ve nasıl?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Çünkü Coca-Cola Filistin’deki tek yabancı sermaye yatırımı. The Coca-Cola Company, yıllar önce İsrail’in tüm engellemelerine rağmen Filistin’de bir fabrika açtı. Fabrikayı açan yıllar önce Filistin’den Almanya’ya mülteci olarak giden bir ailenin çocuğuydu. Yurt dışında bir servet kazanmış ve ülkesine yatırımcı olarak dönerken Coca-Cola’yı da getirmişti. Zahi Khouri, iki ortağıyla birlikte National Beverage Company’yi kurmuş Coca-Cola’nın Filistin’deki ilk ve tek şişeleyicisi olmuştu. İşsizliğin yüzde 80’lere vardığı ülkede önce 400 kişiyi işe almış, sonra fabrika sayısını üçe, çalışan sayısı ise birkaç bine ulaştırmıştı. Çeyrek asırdan fazla bir süredir İsrail’le mücadele ederek üretimini ve pazarlamasını sürdürüyordu ve Filistin halkı da ona bir teşekkür olarak Coca-Cola’yı pazar lideri haline getirmişti.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.