Çevre

Fatsa'da maden projesi fındık bahçelerini tehdit ediyor

Bölge sakinleri ve çevre savunucuları, maden ocağının fındık bahçeleri, ormanlar ve yerleşim yerlerine yakın olmasından endişe duyuyor

18 Ağustos 2024 08:15

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Fatsa ilçesinde planlanan yeni maden projesiyle binlerce hektar fındık bahçesi ve ormanlık alana tehdit oluşturuyor. Fatsa, Ordu'nun fındık üretimi bakımından kritik bölgelerinden biri olarak biliniyor.

BirGün'ün aktardığına göre, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki Orbel Madencilik, maden projesi için "Çevresel Etki  değerlendirme (ÇED) gerekli değildir" kararı alarak, Düğünlük, İslamdağ ve Kösebucağı-Fatih mahallelerinde feldspat madeni ocağı açmayı planlıyor. Proje, 6316,33 hektarlık alanda (8 bin 846 futbol sahası büyüklüğünde) gerçekleştirilecek ve yılda 500 bin ton üretim yapılması hedefleniyor.

Bölge sakinleri ve çevre savunucuları, maden ocağının fındık bahçeleri, ormanlar ve yerleşim yerlerine yakın olmasından endişe duyuyor. Maden ocağının bulunduğu alanda yer altı ve yer üstü su kaynakları da bulunuyor.

Madenin kurulmak istendiği alan, Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre "bölgeye özel ürün alanı" olarak tanımlanıyor. 

Ordu'da madencilik faaliyetlerinin genişlemesi, şehrin doğal ve tarımsal yapıları üzerinde ciddi baskılar oluşturuyor. TEMA Vakfı'nın 2021 madencilik raporuna göre, Ordu'nun  yüzde 74'ü maden ruhsatlarıyla kaplı durumda.