Ekonomi

Fed kritik faiz kararını açıkladı

Fed yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022’den beri 11 kez faiz artırımına giderken, faizler 2001’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Fed mayıs ayındaki toplantıda da faiz oranlarını değiştirmezken son aylarda enflasyonun hedefe doğru ilerleme kaydetmediğini bildirmişti.

12 Haziran 2024 21:04

ABD Merkez Bankası (Fed) merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Fed beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmedi. Enflasyon tahmini yükselirken bu sene için bir faiz indirimi öngörüldü. Faiz kararı oybirliğiyle alındı.

ABD Merkez Bankası Haziran ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Banka bu yıl için sadece bir indirim olacağı sinyali verdi.

BloombergHT'de yer alan habere göre, Fed üyelerinin 2024 için faiz indirim beklentisi 25 baz puana indi. 2025 yılı için faiz indirimi beklentisi ise 75 baz puandan 100 baz puana çıktı.

Komitenin istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin geçen yıl daha iyi bir dengeye doğru ilerlediği kanısında olduğu belirtilen açıklamada, ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olunmaya devam edileceği kaydedildi.

Karar metninde ekonomik aktivitenin ve işgücü piyasasının güçlü seyrettiği belirtildi.

Fed, federal fon oranına ilişkin tahminini bu yıl sonu için yüzde 4,6'dan yüzde 5,1'e çıkardı.

Fed'in federal fon oranına ilişkin 2025 yılı için tahmini yüzde 3,9'dan yüzde 4,1'e yükseltilirken, 2026 yılı için yüzde 3,1'de bırakıldı.

Söz konusu tahminler Fed'in 2024'te 25 baz puanlık 1 faiz indirimi öngördüğüne işaret etti. Banka, mart ayında yayımladığı tahminlerde bu yıl toplamda 75 baz puanlık 3 faiz indirimine gidileceğinin sinyalini vermişti.

Başkan Powell’dan açıklamalar

Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell kameraların karşısına geçti. Powell enflasyonun son aylarda yıl başına kıyasla yavaşlasa da hala çok yüksek olduğunu ve sıkı para politikası duruşuna devam ettiklerini söyledi.

Powell’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

“İşsizlik yüzde 4 seviyesinde olsa da hala düşük seviyelerde.

Enflasyon hala hedefimizin üzerinde. Bu yılın başındaki veriler beklentiyi aşmıştı ancak son aylarda yavaşladığını görüyoruz. Beklentilerimiz hala çıpalanmış görünüyor.

Ekonominin görünümü hala belirsiz. Enflasyon risklerine karşı son derece dikkatliyiz. Yüzde 2’lik hedefe ulaşmak için biraz daha beklememiz gerekiyor.

Bugünkü enflasyon verisini ilerleme olarak görüyoruz ancak hemen bir indirim döngüsünü başlatacak kadar güven verici değildi.

Güven kazanmak için daha fazla iyi veri görmemiz gerekiyor”