Politika

Fehmi Koru: 31 Mart seçimleri CHP'yi ülkenin üçte ikisinde yerel iktidara taşıdıysa, aynı başarı genel seçimde de neden olmasın?

"CHP’nin ittifak yapabileceği partiler var, ancak oy getirip getirmeyecekleri sorgulanmalı"

08 Eylül 2024 11:13

Karar yazarı Fehmi Koru, bugünkü köşesinde, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) genel seçimlerde iktidar olma şansını ve parti içi dinamiklerini değerlendirdi. CHP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde elde ettiği başarıya dayanarak, genel seçimlerde de benzer bir başarı elde edebileceğini öne sürdüğüne değindi.

Ancak, bu beklentilere rağmen, partinin mevcut koşullarda tek başına iktidara gelmesinin ve cumhurbaşkanı çıkarmasının zor olduğunu vurguladı. Koru, "Gelecek cumhurbaşkanının CHP’li olabilmesi için, aday yüzde 50+1 oy almak zorunda" ifadesiyle, seçimlerdeki zorluklara işaret etti.

Koru, CHP'nin tüzük kurultayında yapılan değişiklikler ve parti yönetiminin stratejilerine de değindi. Özellikle Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultayda yer almamasını ve parti içindeki olası küskünlükleri ele aldı.

Ayrıca, "CHP’nin ittifak için kapısını çalabileceği adresler yok değil, ancak ittifak kurabileceği partiler oy mu getirir, oy mu kaçırır; bunun üzerinde durulması gerekiyor" diyerek, ittifak politikalarının önemine dikkat çekti.

Parti içindeki muhafazakâr kimlikli milletvekillerinin seçilmesi konusunda yaşanan rahatsızlıkları ve CHP'nin özellikle '6'lı masa' ittifakından yeterince faydalanamama ihtimalini de dile getirdi. Yine de, seçimlerde CHP'nin karşılaşacağı zorlukları ve parti yönetiminin bu zorluklara nasıl yanıt vereceği konusunda belirsizliklerin devam ettiğine işaret etti.

Fehmi Koru'nun "Kurultayını da yaptı Özgür Özel.. Ya sonra?" başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayın.