Ekonomi

Fikret Bila: Ekonomik krizin faturası vatandaşa kesiliyor, yoksulluk derinleşiyor

"TÜİK’in altı aylık enflasyon oranına göre ücret artışı yapmaya hazırlanan iktidarın emekçiyi, emekliyi yine enflasyonun altında ezdireceği anlaşılıyor"

05 Haziran 2024 08:38

Halktvcomtr yazarı Fikret Bila bugünkü köşesinde, Türkiye'de derinleşen ekonomik krizin faturasının yurttaşlara kesilmekte olduğunu ve yoksulluğun giderek arttığını vurguladı. İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) araştırmasına göre, İstanbul’da her on kişiden biri gece aç yatarken, Türkiye gıda enflasyonunda dünyada üçüncü sıraya yerleşti. Bila, hükümetin ekonomik krizi yönetme şeklinin yurttaşları daha da zorladığını belirtti.

Yüksek Divan Kurulu toplantısında konuşan CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay'ın "Millet aç, millet perişan" sözlerine, AKP Milletvekili Şahin Tin'in "O zaman aç değiller demektir" şeklindeki tepkisine de yer veren Bila, iktidar çevrelerinin “Türkiye’de açlık yok” savunmasını eleştirdi. İPA Başkanı Buğra Gökçe'nin açıklamaları ile desteklenen veriler, Türkiye'deki yoksulluk sorununun boyutlarını gözler önüne serdi. İPA'nın bulgularına göre, maddi yetersizlikler nedeniyle yeterli gıda tüketemeyenlerin oranı oldukça yüksek.

Bila, iktidarın vergi sistemini değiştirmek yerine, emekçi ve emekli yoksul kesimi daha da yoksullaştıracak hazırlıklar içinde olduğunu belirtti. Dolaylı vergilerin ağırlığı altında ezilen yoksul vatandaşların durumu, 2023 yılı vergi gelirlerinin yapılandırılmasıyla daha da belirginleşmiş. Özellikle yakın çevresindeki şirketlerin vergi borçlarını sık sık affeden iktidarın bu politikası, yoksul kesimler üzerindeki baskıyı artırıyor.

Fikret Bila'nın yazısının tamamını okumak için tıklayın.