Politika

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu'nda hitap edecek

Erdoğan, Abbas'tan özür beklediklerini belirterek, "Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım. Davet ettik gelmedi, bekliyoruz bakalım gelebilecek mi?" demişti

14 Ağustos 2024 19:15

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM'ye hitap etmek üzere Ankara'ya geldi.

Abbas ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, saat 18.20'de Esenboğa Havalimanı'na indi.

Havalimanında Abbas'ı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ve çok sayıda yetkili karşıladı.

Abbas, ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşme basına kapalı gerçekleşti.

İki günlük resmi ziyaret kapsamında Ankara'ya ulaşan Abbas, yarın TBMM Genel Kurulu'na hitap edecek.

Abbas, TBMM'ye yapacağı ziyarette, ilk olarak TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile ikili görüşme gerçekleştirecek. İkili görüşmenin ardından Abbas ve Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Meclis'te bir araya gelecek.

Genel Kurul, 15.00’te Kurtulmuş tarafından açılacak. Kurtulmuş’un açılış konuşmasının ardından Abbas'a söz verilecek. Abbas, milletvekillerine İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında yürüttüğü insanlık dışı saldırılarını anlatacak. Abbas'ın konuşması İngilizce, Türkçe ve Fransızcaya anlık tercüme edilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Abbas’ın konuşmasını Genel Kurul Salonu’nda dinleyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde konuşmasına tepki gösterirken, Cumhurbaşkanı ile parlamentodaki siyasi parti liderlerine yaptığı çağrının ardından da Filistin Devlet Başbakanı Mahmud Abbas'a yüklenmiş, davet ettiklerini ancak gelmediğini söylemişti.

"Bazı siyasi partiler diyorlar ki 'Hükümet Filistin Başkanını Türkiye'ye davet etsin ve Parlamentoda konuştursun.' Size davet etmediğimizi kim söylüyor?" diyen Erdoğan, Abbas'tan özür beklediklerini belirterek, "Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım. Davet ettik gelmedi, bekliyoruz bakalım gelebilecek mi?" ifadelerini kullanmıştı.