Dünya

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Aşırı sol veya aşırı sağın kazanması iç savaşa yol açar

Fransa Macron'un yorumlarına yanıt veren RN Başkanı Jordan Bardella, "Bir cumhurbaşkanı bunu söylememeli" dedi

25 Haziran 2024 09:03

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, parlamento seçimlerinde önde giden aşırı sağcı Ulusal Ralli (RN) partisi ile solcu Yeni Halk Cephesi koalisyonunun Fransa'ya "iç savaş" getirme riski taşıdığını savundu. 

Macron, Generation Do It Yourself adlı podcast programına verdiği demeçte, seçim anketçilerinin birinci sırada gösterdiği RN partisinin manifestosunun ve suç ve göç korkularıyla başa çıkmaya yönelik çözümlerinin "damgalama ya da bölünme" üzerine kurulu olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, "Aşırı sağın sunduğu çözümlerin söz konusu olmadığını düşünüyorum, çünkü insanları dinleri ya da kökenleri açısından kategorize ediyor ve bu yüzden bölünmeye ve iç savaşa yol açıyor" dedi.

Macron aynı eleştiriyi Yeni Halk Cephesi koalisyonunun bir parçasını oluşturan solcu La France Insoumise (LFI) partisi için de yaptı ve "Ancak bunun arkasında da bir iç savaş var çünkü insanları yalnızca dini görüşleri ya da ait oldukları topluluk açısından kategorize ediyorsunuz, bu da bir bakıma onları daha geniş ulusal topluluktan izole etmeyi meşrulaştırmanın bir yolu ve bu durumda, aynı değerleri paylaşmayanlarla bir iç savaş yaşarsınız" dedi.

Macron'un yorumlarına yanıt veren RN Başkanı Jordan Bardella, "Bir cumhurbaşkanı bunu söylememeli" dedi. Bardella, RN'nin seçimlerde en fazla oyu alması halinde olası bir başbakan olarak görülüyor. 

France Unbowed lideri Jean-Luc Melenchon da France 2 TV'ye verdiği mülakatta Macron'un yorumlarını kınadı ve Fransa'nın denizaşırı toprağı Yeni Kaledonya'da olduğu gibi sivil huzursuzluğa yol açanın Macron'un kendi politikaları olduğunu söyledi.

Macron'un yorumları, RN'nin göçü sınırlandırmayı ve yabancı ebeveynlerin Fransa'da doğup büyüyen çocukları için vatandaşlık haklarını ortadan kaldırmayı vaat eden seçim manifestosunu yayınlamasından saatler sonra yayımlandı. 

Paris'teki manifesto lansmanında Bardella, partinin uzun vadeli önceliğinin "İslamcı ideolojilere karşı gerekli bir yasa" getirerek "Fransa'yı yeniden ayağa kaldırmak" olduğunu söylemişti.