Dünya

Fransa'da gözaltına alınanların sayısı 1000'e yükseldi: 'Yaş ortalaması 17'

30 Haziran 2023 23:56

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücünün, polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından çıkan olaylarda, 1000 kişinin gözaltına alındığını ve bunların ortalama yaşının 17 olduğunu belirtti.

"TF1" televizyonun yayınına katılan Gerald Darmanin, dördüncü bir "şiddet gecesi" yaşanmaması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Darmanin, polis kurşunuyla ölen genç için patlak veren eylemler için bu gece ülke genelinde 45 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini söyledi.

Daha fazla özel polis ve jandarma timleri görevlendirdiklerini aktaran Darmanin, sahada zırhlı araç ve helikopterlerin de olacağını belirtti.

Gerald Darmanin, "Nael M. isimli gencin ölümünün yarattığı üzüntünün meşru olduğunu, ancak bu üzüntünün kargaşayı haklı çıkarmadığını" söyledi.

İçişleri Bakanı Darmanin, ülkede çıkan olaylarda 1000 kişinin gözaltına alındığını ve bunların ortalama yaşının 17 olduğunu açıkladı. Darmanin, gözaltına alınan arasında 13 yaşındaki çocukların da olduğunu aktardı.

"OHAL ilan edilmedi ama hiçbir ihtimali göz ardı etmiyoruz"

Gazetecinin, "Muhalefet, olağanüstü hal (OHAL) ilan etmenizi istedi, bu seçeneği neden seçmediniz?" sorusu üzerine Darmanin, Fransa'nın son 50 yılda 4 kez OHAL ilan ettiğini anımsattı.

Darmanin, "OHAL ilan etmemiş olmanız, elinizde imkanların olmadığı anlamına gelmez. Bu gece elimizde olağanüstü imkanlar var" diye konuştu.

Hiçbir ihtimali göz ardı etmediklerini dile getiren Darmanin, "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ne karar vereceğini bu geceden sonra göreceğiz" dedi.

Gerald Darmanin, şiddet eylemleri yapmak için sosyal medyayı kullanan herkes hakkında dava açacaklarını açıkladı.

İki polis sendikasının, ülkedeki olayları "savaş" olarak nitelemesine ilişkin Darmanin, "Ben polemik yapmak için burada değilim. Bunlar benim ifadelerim değil" açıklamasında bulundu.

Polis sendikaları UNSA Police ve Alliance Police, ülkedeki olaylarla ilgili yaptıkları ortak açıklamada, "Bu vahşi kalabalık karşısında artık sükuneti aramak yeterli değil, sükunet empoze edilmelidir" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Bugün polis memurları savaşta olduğumuz için çatışmada" ifadesine yer verildi.

Ne olmuştu?

Polis, 27 Haziran'da Nanterre kentinde içinde 3 kişinin bulunduğu ve sürücüsü "dur" ihtarına uymayan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücüyü öldürmüştü.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Nael'in ölümüne tepki gösterenler ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı. (AA)

TIKLAYIN | Fransa’da ülke genelinde 'toplu taşıma yasağı’ kararı