Fransa'nın ulusal bayramı olan Bastille Günü öncesi Macron hükümeti ve yetkilileri, Cezayir asıllı Fransa yurttaşı Nahel M.'nin 27 Haziran'da Nanterre'de polis kurşunuyla öldürülmesi sonrası başlayan protesto gösterilerinin alevlenebileceği ihtimaline karşılık önlem aldı.
Buna göre, başta Nahel M.'nin öldürüldüğü Nanterre'de olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri nedeniyle her yıl yapılan Bastille Günü havai fişek gösterileri iptal edilerek, havai fişek satışları yasaklandı.
İçişleri Bakanı Gérald Darmanin yaptığı açıklamada, 13 ve 14 Temmuz geceleri ''istisna" olarak 130 bin polis, jandarma ve itfaiyecinin görevlendirileceğini söyleyerek, "Önleyici tedbirlerin yanı sıra sokaklarda artan polis varlığıyla bu şiddet olaylarının yeniden canlanmasını önlemeye çalışıyoruz" dedi.
Otobüs ve tramvay seferleri durdurulacak
Polisin "özel olarak donatılıp organize edileceğini" ve uzman birimler, helikopterler, insansız hava araçları ve zırhlı araçlarla destekleneceğini belirten Darmanin, 34 bin itfaiyecinin de görev başında olacağını bildirdi.
Otobüs ve tramvay seferlerinin her iki gece de saat 22:00'de durdurulacağını, ancak metro hatları ve banliyö trenlerinin geç saatlere kadar çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Macron, 'Holiganlar' dedi
Le Monde'ta yer alan habere göre, Fransız Belediye Başkanları Birliği (AMF) Başkanı David Lisnard dün France Inter'e yaptığı açıklamada "Ulusal günümüzü holiganlar yüzünden kutlayamıyoruz, işlerin insanların düşündüğünden çok daha kötü olduğuna inanıyorum" dedi.
Macron, Fransız Devrimi'nin fitilini ateşlediği düşünülen Bastille Hapishanesi'nin 1789'da yıkılışının yıldönümü olan Bastille Günü'nü müttefiki Hindistan Cumhurbaşkanı Narendra Modi ile birlikte Paris'in merkezindeki geleneksel askeri geçit töreninde yoğun güvenlik altında kutlayacak.
İki lider ayrıca 14 Temmuz Cuma akşamı hava karardıktan sonra, Eyfel Kulesi'nde Paris'in ana havai fişek gösterisini izleyecek.
Le Pen: Devlete olan güven yitirildi
Aşırı sağcı Ulusal Ralli'nin lideri Marine Le Pen ise bazı kentlerin 14 Temmuz kutlamalarını iptal etme kararını şu sözlerle eleştirdi:
"Fransa'nın büyük demokrasisinde, bazı insanların potansiyel şiddet ya da potansiyel ayaklanmaların yarattığı korku nedeniyle ulusal günümüzden vazgeçtiğimize inanabiliyor musunuz? Devlete olan güvenin tamamen yitirildiğinin itirafı.''
Bastille Günü nedir?
14 Temmuz, Liberté, Egalité, Fraternité (Özgürlük, eşitlik, kardeşlik) sloganıyla anılan Fransız Devrimi'nin başlangıcı olarak sayılan Bastille Baskını'nın yıldönümünde kutlanıyor ve Bastille Günü olarak da anılıyor.
Fransa her yıl ulusal bayramını havai fişekler, konserler ve Champs-Élysées'de cumhurbaşkanı, bir dizi politikacı ve çoğu zaman onur konuğu olarak yabancı bir devlet başkanının katılımıyla düzenlenen gösterişli bir askeri geçit töreniyle kutluyor.
Fransız Devrimi ve 14 Temmuz
Bir grup Parisli, 14 Temmuz 1789'da Bastille Hapishanesi'ni basarak içerideki mahkumları serbest bıraktı. Ortaçağ kalesi ve monarşinin sembölü olan Bastille Baskını, halkın 16. yüzyıldan kalma Fransız monarşisi olan "eski rejim" (l'Ancien Régime) karşısında kazandığı ilk zafer oldu.
Bu ayaklanmanın ardından toplanan kurucu meclis, 26 Ağustos 1789'da İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi yayınladı. 1789 Fransız Devrimi'nin ardından, insan haklarını korumak amacıyla Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi yayımlandı.