Dünya

Fransa'da otoyol protestosunda polis ve aktivistler çatıştı, 5 yaralı

Çevik kuvvet polisi, Fransa'nın güneyindeki Puylaurens yakınlarındaki A-69 bölgesinde göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanıyor

09 Haziran 2024 07:32

T24 Dış Haberler

Yetkililer, güney Fransa'da bir otoyol projesine ilişkin protestoda polis ve maskeli eylemcilerin çatıştığını ve 5 kişinin yaralandığını açıkladı. 

Binlerce gösterici, güneydeki Castres ile Toulouse arasındaki A-69 otoyolunun bulunduğu alanda protesto için toplanma yasağını görmezden geldi.

Bölge yetkilileri, çatışmalar sırasında molotof kokteylinin çarptığı bir polis memuru, iki paramiliter jandarma ve iki protestocunun yaralandığını söyledi.

Ekolojistler ve sol görüşlü aktivistler, bilim insanlarının sulak alanları, tarım arazilerini, ağaçları ve yer altı su kaynaklarını yok edeceğini söylediği otoyolun inşaatının durdurulmasını istiyor. 

Yerel yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "ilk çatışmalar saat 15:00 civarında, şiddet eylemleri gerçekleştirmeye kararlı protestocuların ana yola ulaşmaya çalışmasıyla çıktı" denildi. 

Çevik kuvvet polisi gösterileri dağıtmak ve aktivistleri otoyol inşaat alanına giden yoldan uzak tutmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Protestoculardan bazıları güvenlik güçlerine havai fişek ve molotof kokteyli attı.

Vali Michel Vilbois'den yapılan açıklamada, "sorunla hiçbir bağlantısı olmayan, açıkça otoyola zarar vermeye geldikleri belli" denildi. 

İklim kampanyası grubu Extinction Rebellion'dan bir aktivist, "Müdahale etmek zorundayız. Biz orada olduğumuz sürece otoyol inşaatı ilerlemeyecek" diye konuştu. 

Protestoya 7 bin aktivistin katıldığı söylenirken, valilik bu rakamı bin 600 olarak belirledi.

Protestoarı bastırmak için de yaklaşık bin 600 polis ve jandarma görevlendirildi.

2023'ün başında başlayan projenin 2025 yılı sonunda hizmete girmesi bekleniyor.