Dünya

Fransa ikinci tur parlamento seçimleri için sandık başında; aşırı sağ Meclis çoğunluğunu elde edebilecek mi?

Bugünkü seçimde 501 sandalyenin sahipleri belirlenecek

06 Temmuz 2024 10:08

T24 Dış Haberler

Fransa, 30 Haziran'da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin yüzde 34 oy oranıyla birinci parti çıkmasının ardından Meclis'teki koltuk dağılımını netleştirmek için bugün sandık başında. Anketler, aşırı sağın birinci parti olacağını ancak Meclis'teki çoğunluğu kazanamayacağını öngörüyor. 

Marine Le Pen'in Avrupa ve göçmen karşıtı Ulusal Birlik Partisi, ilk turda oyların üçte birini alarak, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez aşırı sağın bir Fransız hükûmetine liderlik etme olasılığını ortaya çıkarmıştı. İkinci tur öncesinde siyasi partiler, Fransız seçmenleri kitlesel şekilde oy kullanmaya çağırdı. 

İlk turda 10 milyon seçmen aşırı sağa oy verdi

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turunda, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin ittifakı yaklaşık 10 milyon seçmenin oyunu aldı. Bu sayı, geçerli oyların üçte birine denk geliyor. Aşırı sağcı ittifak yüzde 33,15 oyla birinci, sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı ise yüzde 28 ile ikinci sıraya yerleşirken, Emmanuel Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oyla seçimden üçüncü çıktı.

Seçimlerin sonucunda sahipleri belirlenecek 577 sandalyeden 76'sının kazananları ilk tur oylamasında belli oldu. İlk turda seçilen milletvekillerinden 39'u aşırı sağ, 32'si sol ittifak, 2'si Macron ittifakı ve kalan 3'ü merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ve diğer sağ partilerin adayları oldu.

Bir önceki 2022 genel seçimlerine göre aşırı sağın oyu 14 puan ve sol ittifakın oyu 2 puan artarken Macron ittifakı 6 puan, Cumhuriyetçiler ise 4 puan kaybetti.

Bugünkü seçimde kalan 501 sandalyenin sahipleri belirlenecek. İlk oylamada en az yüzde 12,5 oy oranına ulaşan adaylar ikinci turda yarışabiliyor.

Anketler, aşırı sağın çoğunluğu sağlayamayacağını öngörüyor

Ancak merkez partilerin aşırı sağı yenmek için en iyi konumda olan adayları desteklemeyi amaçlayan bir dizi taktiksel adaylık çekilmesinin ardından birçok anket Ulusal Birlik'in kazanabileceği sandalye sayısında bir düşüş öngörüyor. Bu durum, Ulusal Birlik'in mutlak çoğunluğa ulaşmasını zorlaştırıyor. 

Ana akım partilerin "cumhuriyetçi cephesinin" seçmenlerini küçümsediğini söyleyen Le Pen, seçmenlerini Pazar günü yapılacak belirleyici ikinci tur seçimlerinde anketörlerin yanıldığını kanıtlamaya çağırdı.

Fransız ekonomi gazetesi Les Echos için yapılan bir OpinionWay anketi, Ulusal Birlik Partisi'nin 205-230 sandalye kazanarak 145-175 sandalyeli solcu Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) ve 130-162 sandalyeli Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci bloğunun önünde yer alacağını öngörüyor.

İktidar çoğunluğu için Ulusal Meclis'te 289 sandalyeye ihtiyaç var.