Spor

Fransa millî takım kaptanı Mbappé "aşırılıklara" karşı oy verme çağrısında bulundu

"Bizler fark yaratabilecek bir nesiliz, aşırı uçların iktidarın kapısını çaldığını görebiliyoruz"

17 Haziran 2024 10:14

Fransa'nın EURO 2024'te oynayacağı ilk maçın öncesinde, milli takım kaptanı Kylian Mbappé, pazar günü Fransız halkını oy vermeye çağırdı ve aşırı sağın yaklaşan parlamento seçimlerinde iktidarı ele geçirmeye çalıştığı bir dönemde "aşırılıklara" karşı uyardı.

Fransa milli takımının kaptanı olan Mbappé, gençleri oylarının bir fark yaratabileceğine ikna etmek istediğini söyledi. Herhangi bir politikacı ya da partinin ismini vermedi.

Euronews'in aktardığına göre, Mbappé bir tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Seçimlerin Fransa tarihi için çok önemli bir an olduğunu biliyoruz, bu daha önce hiç görülmemiş bir olay" dedi. "Bizler fark yaratabilecek bir nesiliz, aşırı uçların iktidarın kapısını çaldığını görebiliyoruz ve ülkemizin geleceğini şekillendirme fırsatına sahibiz."

Mbappé, seçimlerin Fransa'nın EURO2024 açılışında Avusturya ile oynayacağı maçtan "daha önemli bir durum" olduğunu da sözlerine ekledi. Politikayı tartışmanın takımın sahadaki şansına zarar vermeyeceğini de sözlerine ekledi: "Biri diğerini engellemez, hem de hiç."

Daha önce ulusal futbol federasyonu medyayı, Almanya'daki oyuncularından ülkedeki seçimlerle ilgili yorum yapmamalarını istemişti.

Açıklama Cumartesi günü geç saatlerde, teknik direktör Didier Deschamps ve Mbappé, takımın Euro 2024 açılışının arifesinde yaptığı basın toplantısından önce yayınlandı.

Federasyon, "ifade özgürlüğüne ve vatandaşlığa çok bağlı olduğunu (ve) demokratik bir gereklilik olan oy kullanmaya gitme çağrısını desteklediğini" söyledi.

Başkanı Philippe Diallo UEFA'nın icra kurulu üyesi olan federasyon, "Bu nedenle, Fransız takımına yönelik her türlü baskı ve siyasi kullanımdan kaçınmak uygun olacaktır" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz Pazar günü yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı rakiplerinin elde ettiği başarıya karşı 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde yapılacak erken seçim çağrısında bulunmuştu.