Gündem
BBC Türkçe

Fuad Şükrü: İsrail'in öldürdüğünü öne sürdüğü Hizbullah'ın üst düzey komutanı

Hacı Muhsin kod adlı Fuad Şükrü, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a en yakın isimlerden biri. Şükrü, Hizbullah'ın 1983'te Beyrut'ta düzenlediği ve 300'e yakıun Amerikalı ve Fransız askerin öldüğü saldırı nedeniyle ABD'nin arananlar listesinde bulunuyor.

31 Temmuz 2024 03:09

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Salı akşamı bir hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükrü hedef alındı. İsrail ordusu Şükrü'yü öldürdüğünü öne sürdü. İddia, Hizbullah kaynaklarınca doğrulanmadı.

Hacı Muhsin kod adlı Fuad Şükrü, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a en yakın isimlerden biri. Şükrü aynı zamanda Nasrallah'ın danışmanlarından.

Hizbullah, İsrail'in 1982'de Lübnan'ı işgalinin ardından, ülkedeki Şiiler tarafından İran Devrim Muhafızları'nın desteğiyle kuruldu.

Fuad Şükrü de Hizbullah'ın kurulduğu yıllardan itibaren örgütte aktif rol aldı.

60'lı yaşlarda olduğu sanılan Şükrü, ABD'nin arananlar listesinde bulunuyor. Bunun nedeni, Amerikan hükümetinin, Şükrü'nün 1983'te Beyrut'ta düzenlenen saldırıda kilit rol oynadığını düşünmesi. Bu saldırıda 300'e yakın Amerikan ve Fransız askeri öldü. Hizbullah ise saldırıyı üstlenmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, saldırı sonrası Fuad Şükrü'nün yerini bildirecek kişi ya da kişilere 5 milyon dolara kadar para ödülü verileceğini açıkladı.

Reuters
Reuters

Hizbullah ise ABD'nin Şükrü'yle ilgili suçlamalarını reddetti.

Şükrü'nün, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından İmam Mugniye'nin 2008'de, Mustafa Bedreddin'in de 2016'da İsrail'in Suriye'de düzenlediği saldırılarda ölmesinin ardından, onların görevlerinden bazılarını da devraldı ve örgütün askeri hiyerarşisinde yükseldi.

'Hassas güdümlü füzelerin geliştirilmesinde rol oynadı'

İsrail ordusu Fuad Şükrü'nün, Hizbullah'ın elindeki en gelişmiş silahlardan sorumlu olduğunu; bu silahlar arasında hassas güdümlü füzelerin, seyir füzelerinin ve uzun menzilli roketlerin de bulunduğunu açıklamıştı.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesine konuşan emekli İsrailli tuğgeneral Assaf Orion, Şükrü'nün "çok tecrübeli" bir isim olduğunu ve özellikle Hizbullah'ın hassas güdümlü füzelerinin geliştirilmesinde rol oynadığını söyledi. Analistler bu füzelerin İsrail ordusunu kaygılandırdığını söylüyor.

Washington Orta Doğu Politikası Enstitüsü'nde Hizbullah uzmanı olan Matthew Levitt ise Şükrü'nün Hizbullah'ın İsrail'in Güney Lübnan'ı işgal ettiği dönemde bölgedeki operasyonlarını yönettiğine dikkat çekiyor. İsrail, 1982'de işgal ettiği Güney Lübnan'dan 2000'de çekilmişti.

NYT'ye konuşan Levitt, Şükrü'nün daha sonra Hizbullah'ın Suriye'deki faaliyetlerinde önemli rol oynadığını, zamanla örgütün en önemli komutanlarından birine dönüştüğünü belirtti ve ekledi:

“Hizbullah bir komite tarafından yönetilse de, Fuad Şükrü aşağı yukarı eşitler arasında ilk sırada. Doğrudan Hizbullah lideri Nasrallah'a rapor veren bir isim."

Beyrut merkezli düşünce kuruluşu Carnegie Orta Doğu Merkezi'nden Mohanad Hage Ali de Şükrü için, "Hizbullah'ın eski isimlernden biri. Kesinlikle önemli bir figür” yorumunu yaptı.

İsrail ordusu, işgali altındaki Golan Tepeleri'nde Cumartesi günü düzenlenen saldırıdan doğrudan Şükrü'yü sorumlu tutuyor.

Hizbullah ise 12 çocuk ve gencin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgisi olmadığını açıklamıştı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir