Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın temel adımlarından biri, doğru beslenme alışkanlıkları edinmekten geçiyor. Vücudun "ikinci beyni" olarak bilinen bağırsaklar genel sağlık üzerinde kritik bir rol oynuyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Saurabh Sethi, bağırsaklara zarar veren ve kaçınılması gereken üç tehlikeli besini paylaştı.
NTV'nin haberine göre; Harvard Üniversitesi mezunu Dr. Sethi’ye göre, bağırsak sağlığına zarar veren bu üç tehlikeli gıda şunlar:
1. Aşırı işlenmiş gıdalar
Dr. Sethi, aşırı işlenmiş gıdaların bağırsak mikrobiyomuna ciddi zarar verebileceğini belirtti. "Birincisi, aşırı işlenmiş gıdalar bağırsak mikrobiyomunu bozabilecek koruyucu maddeler, katkı maddeleri ve sağlıksız yağlar açısından zengindir."
2. Kızarmış yiyecekler
Kızarmış yiyeceklerin sindiriminin zor olduğunu söyleyen Dr. Sethi, "Bunlar sindirim sürecini yavaşlatarak şişkinlik, gaz veya asit reflüsüne yol açabilir. Ara sıra kızartma yapmak için rafine zeytinyağı, avokado yağı, ghee veya rafine hindistan cevizi yağı gibi yüksek dumanlanma noktasına sahip yağlar kullanılabilir." dedi.
3. Meşrubatlar
Normal ve diyet meşrubatların da bağırsak sağlığına zarar verdiğini vurgulayan Dr. Sethi, "Üçüncüsü, normal ve diyet meşrubatlar. Diyet olanlar, klinik deneyimime göre bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkileyebilen aspartam gibi yapay tatlandırıcılar içerir." dedi.
Bu gıdalardan neden kaçınmalıyız?
British Heart Foundation'a göre, ultra işlenmiş gıdalar yüksek seviyelerde doymuş yağ, tuz ve şeker içeriyor. Bu gıdalar, besleyici yiyeceklerin diyetlerdeki yerini azaltırken, katkı maddelerinin olumsuz etkileri de sağlığı tehdit ediyor.
Gıdaların işlenme şekli, vücudun bunlara verdiği tepkiyi etkileyebilir. Örneğin, bütün olarak tüketilen fındıkların, öğütülüp yağları salındığında daha fazla yağ emilimine yol açtığı gösterilmiştir.
Ultra işlenmiş gıdalar ve kararsız yağlarda kızartılmış yiyecekler, diyabet, kalp hastalığı ve obezite riskini artırabilir.
Diyabet riskini artırıyor
Diyet gazlı içecekler kalori, şeker veya yağ içermese bile, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gelişimiyle ilişkilendirilmektedir. Healthline’a göre, günde sadece bir porsiyon yapay tatlandırıcı içeren içecek tüketmek, tip 2 diyabet riskini %8-13 oranında artırabilir.
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için bu üç tehlikeli gıdadan uzak durmak, bağırsak sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.