Gündem

Tarihe geçen haberdeki imza onundu; gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti

03 Mayıs 2024 07:09

T24 Haber Merkezi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Onur Kurulu üyelerinden, Artı TV ve Artı Gerçek'in kurucu yayın yönetmeni olan, bir dönem T24'te de yazı kaleme alan, sürekli Basın Kartı sahibi Celal Başlangıç, bir süredir tedavi gördüğü Almanya'nın Köln kentindeki bir hastanede hayatını kaybetti.

12 Eylül 1980 darbesi sonrası dönemde "Cumhuriyet Güney İlleri Bürosu Temsilcisi" olarak insan hakları ihlalleri ve işkence haberleriyle büyük yankı yaratan, tarihe geçen "handarmanın, Mardin Yeşilyurt köylülerine dışkı yedirdiğini" ortaya çıkararak dünya medyasında da gündem yaratan Celal Başlangıç'ın cenaze programı henüz paylaşılmadı.

Meslek kuruluşları, siyasi, sanatçı ve meslektaşlarından taziye mesajları

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Celal Başlangıç’ın vefatının ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda “Uzun yıllar mesleğimize başarıyla hizmet veren üyemiz Celal Başlangıç’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” denildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: "Gazeteci Celal Başlangıç, Almanya'nın Köln kentinde bir süredir kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Başlangıç, gazeteciliği ile meslektaşlarına örnek bir gazeteciydi. Her daim özgür basın mücadelesinin yanında olan bir gazeteciydi. Hakikati kendisine ilke edinip sadece gerçekleri yazmakla kalmayıp aynı zamanda hakikat için mücadele eden bir gazeteciydi. Değerli meslektaşımızın vefatını üzüntü ile öğrendik, ailesine ve meslektaşlarına başsağlığı diliyoruz."

Çağdaş Gazeteciler Derneği: "Hiç korkmadan, cesurca yaptığı haberleriyle genç kuşaklara örnek olan, Derneğimizin İstanbul Şube başkanlığı görevini bir dönem yürüten meslektaşımız Celal Başlangıç'ı kaybettik. Dostlarına ve ailesine baş sağlığı diliyoruz."

DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Öztürk Türkdoğan: Gazeteci Celal Başlangıç’ın vefatı nedeniyle basın camiasına, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Kürtlere ve muhaliflere yönelik hak ihlallerini haberleştiren ve takibini yapan mücadeleci bir iyi gazeteciydi. Devri daim olsun.

DEM Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Allah rahmet eylesin. Gerçek bir gazeteciyi. Gerçekleri yansıtmada dürüst, cesur ve onurlu. Usta gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti.

Gazeteci- Yazar Ahmet Nesin: 45 yılda neler yapmadık ki Celal Başlangıç, güldük, içtik, birbirimizden haber atlattık, beraber mücadele ettik, tartıştık, kavga ettik ama şimdi sersem sepelek dolaşacağım bütün gün. Herşey geride kaldı ama güzelliğin hep yanımda.

Gazeteci Mahmut Bozarslan: Kürtler bir dostlarını daha kaybetti... 1990’lı yıllardan beri gerçeğin, adaletin, insan haklarının, özgürlüğün, demokrasinin peşinde koşmaktan vazgeçmeyen Celal Başlangıç hayata veda etti. Hem de çok manidar bir günde, Dünya basın özgürlüğü gününde....Yıllarca uğruna mücadele ettiği basın özgürlüğü gününde... Işıklar içinde uyusun....

Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş: 90’lı yıllarda ciddi gazetecilik yapmak ölümle kol kola gezmekti. Celal Başlangıç gözünü budaktan hiç sakınmadı. Hak haberciliği yaptı, demokrasi ve özgürlük kavgası verdi. Dünya basın özgürlüğü gününde vefat haberini aldık. Cesaretinin önünde saygıyla #CelalBaşlangıç

Gazeteci İsmail Saymaz: Celal Başlangıç da gitti. Celal abi, insan hakkı ihlallerine ilişkin sayısız haber ve yazı yazdı. Seçkin bir gazeteci, emek ve demokrasi mücadelesi veren bir aydındı. Radikal’de birlikte çalışmaktan hep gurur duydum. Ruhu şad olsun.

Sanatçı Ferhat Tunç: Bu sabah önüme düşen bir haberin derin üzüntüsüyle uyandım. Sürgünde yaşayan sevgili dostumuz, arkadaşımız gazeteci Celal Başlangıç’ı kaybetmişiz. Doksanlı yılların o karanlık günlerinde tanıdım kendisini. Boşaltılıp ateşe verilen köylerin ve evlerinde alındıktan sonra haber alınamayan insanların izini sürüyordu. Faili meçhul cinayet ve katliam haberleriyle dolu geçen o karanlık günlerin aydınlatılması için çabaladı yıllarca. Hakikatlerin izini sürerken onu hep yanımızda gördük. Sadece bir gazeteci değil, iyi bir araştırmacı ve kalemi güçlü bir yazardı. En önemlisi de vicdanlı ve sevgi dolu yüreğiyle arkadaşımız, yoldaşımızdı. Ah sevgili Celal, şimdi çekip gitemenin sırası mıydı... Çok üzgünüm sevgili dostum. Oysa sözümüz vardı; bu sürgün bitecek ve biz Munzurun kenarında sabaha kadar türküler söyleyecektik.

Gazeteci- Yazar Hayko Bağdat: Celal Abi'yi kaybettik. Çok üzgünüm. Sürgünlerde ömrünü tamamladı. Ayşe Abla'ya, tüm sevenlerine baş sağlığı dilerim...

Gazeteci Fehim Taştekin: Sevgili Celal Başlangıç da aramızdan ayrıldı. Üzgünüz. Meslek büyüğümüz, arkadaşımız, ağabeyimiz, dostumuz… Özlemle anacağız.

Eski CHP Milletvekili, Gazeteci Barış Yarkadaş: Gazeteci dostumuz, ağabeyimiz Celal Başlangıç’ı kaybettik. Başlangıç, 80’li yıllardaki korku iklimini dağıtan cesur haberleriyle bilinirdi. Askerlerin Yeşilyurt’ta köylülere dışkı yedirdiğini yazarak toplumu derinden sarsmıştı. O dönem bunu yazabilmek çok büyük bir cesaret gerektiriyordu. Celal Abi ile Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şubesi’nde birlikte çalıştık. Her zaman yanımızda oldu. Onu hep güzel hatırlayacağız.

Gazeteci Çiğdem Toker: '80 darbesinin karanlığını cesur dosya haberleriyle aydınlatan, iyi yürekli meslek büyüğümüzdü. Celal Başlangıç' ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde kaybettik.

Gazeteci Erk Acarer: Ustamız Celal Başlangıç’ı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyim. Uzun süredir kanser denen illetle mücadele ediyordu. Gerçek bir abi, iyi bir insan, çok başarılı bir gazeteciydi. Yeri dolmayacaklardan…

Akın Birdal: Gazeteci denilince, Dost denilince ilk akla gelen ve insan hakları ihlallerinin tanıklığı ve duyurumu ile bilinen can Celal Başlangıç’ı sürgünde yitirmişiz. Eksikliğini her zaman duyacağız. Ah Kardeşim, çok üzgünüz.

Gazeteci Gökçer Tahincioğlu: Tarihe geçen haberlere imza attı. Kalemini hep haktan, ezilenden yana kullandı. İyi ki geçti bu dünyadan.

Yazar Semih Gümüş: Celal Başlangıç da öldü. Doğruydu, dürüsttü, gazeteciliğin yüzaklarındandı, değerliydi. Çok üzücü. Sevenlerinin başı sağ olsun.

DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları: Yaptığı haberlerle halklara karşı işlenmiş suçları aydınlatmaya ömrünü adayan usta gazeteci Celal Başlangıç'ı kaybettik. Türkiye halkları onu dik duruşu ile hatırlayacak. Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun.

Yapımcı Armağan Çağlayan: ''Gittiğiniz yer gül bahçeleriyle, eşitlikle dolu olsun sevgili Celal Başlangıç…''

Celal Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan 1978 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1975 yılında Ege Ekspres gazetesinde başladı. Daha sonra sırasıyla Demokrat İzmir (1977) ve Politika (1979) gazetelerinde çalıştı. 1981 – 1984 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin Adana Bölge Temsilciliği, İç Politika Servis Şefliği, Yazı işleri Müdürlüğünü yaptı. Evrensel gazetesinin kurucu genel yayın müdürü oldu. Radikal gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. Başlangıç, T24, Gazete Duvar, bianet, Haberdar gibi yayın organlarında yazdı.

Çok sayıda gazetecilik ödülü sahibi olan Başlangıç’ın Kanlı Bilmece, Hayatın Rengi Gökkuşağı, Hayata Söylenmiş Şarkılar, Korku Tapınağı, Trilye’den Yusufeli’ne Adatepe’den Derik’e Hayat Ağacıyla Yaşayanlar isimli kitapları bulunuyor.

Başlangıç, gazeteci Ayşe Yıldırım ile evliydi.

Başlangıç, özellikle 1990'lı yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken haberleriyle tanınmıştı. Şırnak'ın Cizre ilçesi Yeşilyurt Köyü'nde gerçekleşen ve askerlerin köylülere dışkı yedirdiğini ortaya çıkaran haber ile geniş kitlelerce tanınan Başlangıç, hazırladığı dikkat çekici haber dosyaları ve röportajlarla Türkiye basın tarihinde önemli bir yere sahip oldu.

1989 Ocak ayı. Sol başta Cizre'nin Yeşilyurt Köyü Muhtarı Abdurrahman Müştak,
soldan ikinci, dönemin Cumhuriyet Güney İlleri Bürosu Temsilcisi Celal Başlangıç,
sağ başta SHP'li vekiller Fuat Atalay ve Cüneyt Canver. Muhtar Müştak dışkı
yedirme olayını anlatıyor. (Fotoğraf: Cengiz Mumay)

TIKLAYIN - Hasan Cemal tarihe geçen haberin hikâyesini yazdı | Gece yarısı telefon: Olay doğru, jandarma köylülere bok yedirmiş!

Celal Başlangıç'ın T24'te kaleme aldığı tüm yazıları için tıklayın.