Gündem

Gazeteci Gökhan Özbek'e yönelik "Yanıltıcı Bilgi" soruşturmasında takipsizlik kararı: Paylaşılan haberler ifade özgürlüğü dahilinde

14 Haziran 2024 14:14

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Nevruz kutlamaları sonrasında meydana gelen bir polis şiddeti vakasını haberleştiren Gazeteci Gökhan Özbek hakkında "Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma" suçlamasıyla açılan soruşturma, takipsizlikle sonuçlandı. 14 yaşındaki Y.D.'nin polisler tarafından kaçırılıp işkence gördüğüne dair haberlerin ardından Özbek'e yöneltilen suçlamalar, Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından değerlendirildi. Savcılık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına ve Anayasa'daki ifade özgürlüğü hükümlerine atıfta bulunarak soruşturma için yeterli delil bulunmadığına karar verdi.

Olay, 14 yaşındaki Y.D.'nin Nevruz kutlamalarının ardından polisler tarafından kaçırılıp işkenceye maruz kaldığı iddialarıyla gündeme gelmişti. Çocuğun hastanelik olduğu, ağzı ve elleri bağlı şekilde dere kenarında bırakıldığı belirtilmiş, yaşananlar çeşitli medya organları tarafından haberleştirilmişti. Gazeteci Özbek, diğer kaynakları da göstererek haberini yapmış ve olayın dezenformasyon olmadığını savunmuştu.

Soruşturma sürecinde, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olayın gerçekliğini doğrulayan soruşturması ve sonucunda açılan kamu davası, paylaşılan haberin "yanıltıcı" olmadığını kanıtladı. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden Aziz Oruç'un aktardığına göre, Özbek, hukukun siyasi amaçlarla kötüye kullanıldığını ve buna rağmen gazetecilik görevini sürdüreceğini ifade etti.