Gündem

Gazeteci Hale Gönültaş’ı tehdide takipsizlik: Resmi işletme hesabından tehdide dava yok!

Savcılığın işletme hesabını dahi dikkate almadığı Kahraman İ.'nin adına açılmış Twitter hesabında Tevhid Grubu üyesi olduğunu açıkça belirttiği görüldü

17 Eylül 2023 00:00

T24 Ankara

Gazeteci Hale Gönültaş’ı yayımlanan haberinden sonra üzerine kayıtlı telefon numarasından arayarak "Tevhid Grubu" adına tehdit ettiği iddiasıyla soruşturulan Kahraman İ. hakkında takipsizlik kararı verildi. WhatsApp’ta hala Tevhid Dergisi'nin "işletme hesabı" olarak kullanılan telefon numarasının üzerine kayıtlı olduğu Kahraman İ.’nin, “Hattı kime verdiğimi hatırlamıyorum” dediği savunmasını yeterli bulan savcılık, soruşturma kapsamında Kahraman İ.'nin Gönültaş'ı tehdidiyle ilgili BTK'dan herhangi bir arama kaydı ve telefonun suç tarihinde nerede olduğuna dair HTS kaydı talep etmeden takipsizlik kararı vermiş oldu.

Gazeteci Hale Gönültaş, Kısa Dalga’da 12 Mayıs 2022 tarihinde yayınlanan “IŞİD’li kadının bıçaklı videosu millet bahçesinde çekilmiş” başlıklı haberden sonra tehdit telefonları aldı.

Gönültaş'ın İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele (TEM) ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla gözaltına alınan IŞİD'li bir kadının verdiği ifadeye dayandırılan haberde, şüpheli kadının “elindeki bıçakla şeriata karşı çıkanları ölümle tehdit ettiği” görüntülerin İstanbul Başakşehir Millet Parkı’nda çekildiği yer alıyordu. Habere göre, IŞİD’li kadın TEM ifadesinde Halis Bayancuk ve Tevhid Grubu ile bağlantısına da yer veriyordu.

“Bayancuk davasını olumsuz etkiliyorsun, bedeli olur" diye tehdit edildi

Gönültaş, söz konusu haberden sonra tehdit telefonu aldı. Gönültaş’ı tehdit eden kişi, "yaptığı haberle Halis Bayuncuk davasını olumsuz etkilediğini, haberi kaldırmazsa bunun bir vebali ve sonucu olacağını" söyledi. Gönültaş, kayıtlarda “Tevhid Grubu işletme hesabı” diye geçen numaradan bir süre daha arandı. 

Gönültaş’ı, haberde "Tevhid Grubu" geçmesinden rahatsız olduğunu söyleyen başka bir kişi daha aradı. Gönültaş'ı 0 535 766 xx xx numaralı telefondan arayan kişi, "Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayuncuk ile aynı koğuşta kaldığını, kısa süre önce tahliye olduğunu, yayınlanan haberin Ebu Hanzala'nın cezaevinde kalma sürecini uzatacağını, bunun da ağır bir bedeli olacağını" söyleyerek tehdit etti.

Tevhid Grubu üyeleri tehditlerini bir süre sonra sosyal medyaya da taşıdı. Bunun üzerine tehditleri kamuoyuna duyuran Gönültaş, 24 Mayıs 2022 tarihinde suç duyurusunda bulunarak kendisini arayan numara ile sosyal medya mesajlarını savcılığa teslim etti.

Gönültaş’a yönelik tehditler kamuoyunun da tepkisine neden oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gönültaş’a destek vererek, “Kendini derin devlet olarak ilan edenlere sesleniyorum. Olur da bu onurlu gazetecilerin tırnağına zarar gelirse siz kendinizi unutun” dedi.

WhatsApp'taki "işletme hesabı" dikkate alınmadı, diğer tehditlere işlem yapılmadı

Savcılık, Gönültaş’ın 20220 tarihli suç duyurusunu tam bir yıl sonra 13 Haziran 2023 tarihinde iki satırlık bir takipsizlikle sonuçlandırdı.

İfadesinde, “Ben bu telefon hattından şu an haberdar oldum. Kesinlikle bu telefon hattını kullanmadım. Bu hattı kendi adıma çikartip başka birisinin kullanması için verdiğimi de hatirlamıyorum” diyen Kahraman İ. hakkında da savcılık takipsizlik kararı verdi.

Savcılık, Gönültaş’ın tehdit edildiği telefon hattının Tevhid Dergisi WhatsApp'ta “işletme hesabı” olarak kullanılmasını da dikkate almayarak işlem yapmadı.

Bu süre içinde Gönültaş’ın aranarak tehdit edildiği 0 535 766 xx xx  numaralı hattın sahibi Kahraman İ. hakkında soruşturma açıldığı, diğer tehditlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı ortaya çıktı.

Twitter'daki Bayancuk övgülerine ve onlarca mesaja rağmen "delil yok" denildi 

Gönültaş’ın telefonla aradığı kişiyle ilgili olarak tarif vermesine, çok sayıda sosyal medya mesajını sunmasına karşılık, sadece tek kişiyi şüpheli olarak belirleyen savcılık, kararında, “Yürütülen soruşturma ve toplanan deliller ışığında, şüphelinin müştekiye karşı tehdit suçunu işlediğine dair soyut iddia dışında kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelikte her türlü şüpheden uzak yeterli delil elde edilemediği…” ifadelerini kullandı.

Savcılığın, hakkında takipsizlik kararı verdiği Kahraman İ. adına açılmış Twitter hesabında, Tevhid Grubu üyesi olduğunun açıkça belirttiği ve Halis Bayancuk’u öven çok sayıda paylaşımın yer aldığı görüldü.

Özensiz soruşturmaya itiraz

Gönültaş'ın söz konusu haberinin yayımlandığı Kısa Dalga haber sitesinin avukatı Sezgin Kesim ise Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak takipsizlik kararının kaldırılmasını ve gerekli araştırmaların yapılmasını talep etti. 

Savcılığın soruşturmayı son derece özensiz yürüttüğünü belirten Kesim, itiraz dilekçesinde şunları kaydetti:

“Dosyada müşteki ifadesi, şüpheli ifadesi ve GSM sorgulaması haricinde hiçbir araştırma evrakı bulunmamaktadır. Savcılık tarafımızdan belirtilen GSM hattının kimin adına olduğunu GSM sorgulaması ile belirlemiş ve akabinde sadece şüpheli ifadesi ile yetinerek son derece basit kalıplaşmış bir gerekçe ile karar vermiştir. Bu durum, savcılığın etkili ve yeterli bir soruşturma yapmadığının apaçık göstergesidir. Soruşturma dosyasında BTK'dan ne şüphelinin müvekkili arama kayıtları istenmiş ne de şüphelinin adına kayıtlı telefonun suç tarihinde nerede olduğuna dair HTS kayıtları istenmiştir. Başkaca hiçbir araştırma yapılmaksızın, dosya hakkında 'soyut iddia dışında' delil olabilecek başkaca bir delil bulunmadığını belirtmek bu anlamda yapılan soruşturmanın özensizliğini göz önüne sermektedir.

Dosyada bulunan GSM sorgulamasından da görüleceği üzere telefon hattı şüpheli adına kayıtlıdır. Şüphelinin bu ifadesi karşısında savcılık, telefon hattının kim tarafından, hangi kimlik bilgileri ile ne zaman ve nerede açıldığına ilişkin abonelik evraklarını ilgili GSM operatöründen talep etmeyerek de soruşturmanın eksik olmasına sebebiyet vermiştir.”