Medya

Gazeteci Sibel Hürtaş'a beraat

07 Nisan 2025 13:13

Güncelleme: 07 Nisan 2025 13:19

Haber takibi esnasında darp edilerek gözaltına alınan ve mahkemede olaya ilişkin savunmasını yaparken polis memuruna ‘’işkenceci’’ dediği için “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla yargılanan Gazeteci Sibel Hürtaş, beraat etti.

2020 yılında kamuoyunda “çoklu baro sistemi” olarak bilinen düzenlemenin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) görüşmeleri sırasında Meclis önünde yapılan protestoyu takip ederken darp edilerek gözaltına alınan gazeteci Sibel Hürtaş hakkında, Ankara 37. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 2023 yılında "görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla 8 ay 10 gün hapis cezası verilmişti. Daha sonra hapis cezası 10 bin TL adli para cezasına çevrilmişti.

Davada karar açıklanmış olsa da bu davanın devamı niteliğinde bir olay daha yaşandı. Hürtaş’ın, savunmasında, kendisini darp eden polislere yönelik “işkenceci” ifadesini kullanması üzerine bir polis savcılığa şikâyette bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının şikâyeti işleme almasıyla birlikte Hürtaş hakkında “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

MLSA'nın (Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği) aktardığına göre; Hürtaş hakkında “Kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Ankara 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sibel Hürtaş ve avukatı Sercan Aran’ın katıldığı duruşma kimlik tespitinin ardından başladı.

“İfadelerim savunma hakkı kapsamındadır’’

İlk olarak söz alan Hürtaş savunmasında, “işkenceci” ifadesini kullandığı polis memurunun kendisine yönelik kötü muamelesini ve müşteki polis memurunun bu kötü muamele esnasında “öl, zaten ölmeni istiyorum” dediğini anlattı. Hürtaş, savunmasında kullandığı ifadelerin de savunma hakkı kapsamında dile getirildiğini belirtti.

Hürtaş’ın ardından söz alan avukat Sercan Aran, müvekkilinin işkence ve kötü muameleye maruz kalmış haldeyken buradan başka bir yargılama konusu çıkarılmasının yeni bir mağduriyet yaratıldığını ifade etti. Aran, polisin söz konusu olayda işlediği eylemin işkence suçu olduğu için polise yönelik ‘işkenceci’ ifadesinin de hakaret sayılamayacağını belirterek, “TCK 128 gereğince müvekkil yaşadığı durumu anlatırken kullanmış olduğu ifadeler iddia ve savunma hakkının korunması kapsamındadır. Bu maddenin içeriği açıktır, Yargı mercileri veya idarî makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. Müvekkilimin beraatini talep ediyorum” dedi.

Savunmaların ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı polis memuruna yönelik “işkenceci” ifadesinin hakaret değil kaba söz olarak nitelendirildiğini ve suçun unsurlarını oluşmadığını belirtti. Mahkeme, Hürtaş hakkında beraat kararı verdi.