Dünya Basınında Bugün

Gazze'de ateşkes umutları geri döndü; Refah'a operasyon olacak mı? | Dünya Basınında Bugün

07 Mayıs 2024 10:02

T24 Dış Haberler

İsrail uçakları pazartesi günü Gazze'de 1.5 milyon insanın sığındığı Refah kentine saldırdı. İsrail, sabah saatlerinde Refah'ın doğusuna havadan "insanların bölgeyi terk etmesini talep eden" kağıtlar attı. Hamas, pazartesi günü Mısır ve Katar'ın arabuluculuk yaptığı ateşkes teklifini kabul ettiklerini duyurdu. İsrail de müzakere için bir delegasyon göndereceklerini bildirdi. Hamas'ın rehine karşılığı ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini açıklamasına rağmen Refah'ın kaderi dün gece İsrail'in şüpheyle yaklaşması ve Gazze'nin en güneyindeki kente gece hava saldırıları düzenlemesinin ardından belirsizliğini korudu. Bankacılık verileri, Facebook ve Instagram'ın her 50 suçtan birinin başlangıç noktası olduğunu ortaya koydu. Sosyal medya devlerine tüketicileri korumak için daha fazlasını yapmaları çağrıda bulunuluyor.  Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'daki Kariye Camii'nin müze statüsünden çıkarılarak camiye dönüştürülmesine tepki gösterdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Kremlin'de 5. dönemine başlamak üzere yemin edecek. 

7 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

New York Times | İsrail ordusu 110 bin kişinin Refah'tan çıkmasını emretti

İsrail uçakları pazartesi günü Gazze'de 1.5 milyon insanın sığındığı Refah kentine saldırdı. İsrail, sabah saatlerinde Refah'ın doğusuna havadan "insanların bölgeyi terk etmesini talep eden" kağıtlar attı. NYT'ye konuşan bir İsrail ordusu sözcüsü askerlerin Refah'a ne zaman gireceği ile ilgili bilgi vermese de tahliyeyi "Hamas'ı dağıtma" planlarının bir parçası olarak niteledi. 


The Washington Post | Gazze'de ateşkes anlaşması için umutlar geri döndü

Hamas, pazartesi günü Mısır ve Katar'ın arabuluculuk yaptığı ateşkes teklifini kabul ettiklerini duyurdu. İsrail de müzakere için bir delegasyon göndereceklerini bildirdi. Öte yandan İsrail, Refah'a kara saldırısından vazgeçmeyeceklerinin sinyalini verdi. 


The Daily Telegraph | Facebook ve Instagram her 50 suçtan birinin kaynağı

Bankacılık verilerine göre Facebook ve Instagram her 50 suçtan birinin başlangıç noktası. Sosyal medya devlerine tüketicileri korumak için daha fazlasını yapmaları çağrıda bulunuluyor. 

Dolandırıcılık, İngiltere ve Galler'de kaydedilen suçların yüzde 40'ını oluşturuyor ve bankalar sosyal medyanın, özellikle de Facebook Marketplace'in dolandırıcılık için önemli bir kaynak olduğu konusunda uyarıda bulundu.


The Guardian | Artan ateşkes baskısına rağmen İsrail'in Refah'a yönelik hava saldırıları başladı

Hamas'ın rehine karşılığı ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini açıklamasına rağmen Refah'ın kaderi dün gece İsrail'in şüpheyle yaklaşması ve Gazze'nin en güneyindeki kente gece hava saldırıları düzenlemesinin ardından belirsizliğini korudu.

Hamas ateşkesi kabul ettiğini açıkladığında sokaklarda kutlamalar vardı, ancak İsrail'in bombalamaya başlamasıyla hayal kırıklığı ve şaşkınlık yaşandı.


eKathimerini | Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan Kariye tepkisi

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'daki Kariye Camii'nin müze statüsünden çıkarılarak camiye dönüştürülmesine tepki gösterdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türk makamlarının kararının "UNESCO'nun insanlığa ait bir dünya kültür mirası anıtı olma niteliğini değiştirdiği ve aşağıladığı için uluslararası topluma karşı bir meydan okuma teşkil ettiğini" belirtti.

Açıklamada "Anıtların evrensel karakterinin korunması ve dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara uyulması, tüm devletleri bağlayan açık bir uluslararası yükümlülüktür" denildi.



TASS | Vladimir Putin, 5. kez devlet başkanlığı yemini edecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Kremlin'de 5. dönemine başlamak üzere yemin edecek. 

Yemin töreni, saat 12.00'da Kremlin Sarayı'nda başlayacak. Rusya tarihinde 8. defa bir devlet başkanının yemini için tören düzenlenecek. 

Putin, bugüne kadar 4 kez devlet başkanlığı için yemin etti. 2000 yılında 47 yaşında olan Rus lider yüzde 52.94, 2004'te yüzde 71.31, 2012'de yüzde 63.6 ve 2018'de yüzde 76.7 oy ile seçildi. Rusya'nın Ukrayna işgalinin gölgesinde 2024'ün Mart ayında yapılan son seçimlerde artık 71 yaşında olan Putin, rekor seviyede oy alarak yüzde 87.26 ile seçildi. Ancak Rusya'da yapılan seçimlerin adil bir ortamda yapılmadığı birçok uluslararası kuruluş tarafından rapor edildi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "birkaç nüans farkıyla" törenin protokole uygun olarak düzenleneceğini ifade etti. Peskov, bu farkların ne olacağı konusunda detay sunmadı. 

Törene Rusya'nın yasama, yürütme ve yargı organlarından binlerce davetlinin katılması bekleniyor. Törene madalya kazanmış gaziler, yabancı diplomatlar, üst düzey din insanları, bilim insanları ve bazı gazeteciler de davet ediliyor.